Sınırları aşan, ufuklara koşan bilge bir vali: Nuri Okutan (2)

Sınırları aşan, ufuklara koşan bilge bir vali: Nuri Okutan (2)

Bendeniz Türkiye'deki valilik sisteminin otokratik rejimlerde görülen anakronik ve arkaik bir uygulama olduğu için değiştirilmesi, silbaştan gözden geçirilerek demokratikleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye'deki valilik sisteminde valiler, şimdiye kadar, kapalı rejimlerde merkezdeki elitokratların, halkı "adam etmek" için görevlendirdikleri "politbüro ahtapotunun kolları" gibi çalışıyorlardı. Bunun istisnaları vardı elbette. Hem de müstesna istisnaları. Sözgelişi şaibeli bir kazayla vefat eden rahmetli Recep Yazıcıoğlu bunlardan biriydi.

İşte mevcut valilik sisteminin halktan, ülkenin gerçek sorunlarından ne kadar uzak olduğunu kavramış, halkıyla, ülkesinin sosyal, kültürel ve tarihî derinlikleriyle, gerçekleriyle hemhal, hemdost ve hemdem olarak bütünleşmiş bu istisnâî müstesna valilerden biri, Şanlıurfa valimiz Nuri Okutan Bey.

Nuri Bey, başarılı, gözdolduran ve halkın sevgisini kazanan Sakarya ve Trabzon valiliklerinden sonra Şanlıurfa'da da takdirle, şükranla anılacak, tarihe geçecek kalıcı, büyük işlere imza atıyor.

Sınırları aşan ve ufuklara koşan benzersiz bir vali profili çiziyor Nuri Bey: Bu açıdan geleceğin Yeni Türkiye'sinin sembol isimlerinden biri olmayı çoktan hak ediyor, hem yaptıklarıyla, hem de adım adım gerçeğe dönüştürdüğüne bizzat tanık olduğum hayalleri ve rüyalarıyla...

Öncelikli olarak, halkın içinde yaşıyor; halkın/ın dertleriyle, sorunlarıyla, gelişimiyle yakından ilgileniyor Nuri Bey: Süleyman Şah Buluşmaları için gittiğimiz Urfa'dan Halep'e kadar iki otobüs dolusu yazar, sanatçı, akademisyen ve yöneticiyle yola revan olduğumuzda, o da bizimle birlikteydi: Bir otobüsten diğerine gidip gelerek yolculuk yaptı Halep'e; Halep valisi, kendi makam arabasını Nuri Bey tahsis edinceye kadar...

Hiç abartısız, sınırları aşan ve ufuklara koşan bir validen sözediyorum... Nuri Bey, gözdoldurucu bir eğitim seferberliği, bir okuma seferberliği başlatmış. Bildik, rutin, gelişigüzel "seferberlik" türleriyle asla kıyaslanmayacak çapta, kalitede işler bunlar; sadece Urfa halkı için değil, Suriye sınırının ötesi de dahil bütün bölge halkı için ufuk ve umut vadeden büyük, kalıcı ve köklü açılım ve atılım projeleri bunlar...

Mesela, saat 17.00'den itibaren bütün resmî dairelerde herkese yarım saat kitap okuma zorunluluğu getirmiş; okunan kitaplar yukarıdan dayatılan kitaplar değil, Millî Eğitim'in önerdiği 100 temel eserin 4-5 misli genişletilerek tavsiye edildiği ama bütünüyle nelerin okunacağının serbest bırakıldığı imajinatif bir uygulama başlatmış Nuri Bey...

Yine 40 civarında kadın merkezi kurmuş, 4 büyük gençlik merkezini faaliyete geçirmiş Nuri Bey ve 10 bin kişi, bu merkezlerde el sanatlarından her türlü entelektüel zenginleşmeye kadar uygulanan bir dizi kapsamlı programa katılıyor ve kendini geliştiriyor.

Benim açımdan daha önemli, kalıcı ve köklü projesi özel bir sosyal bilimler üniversitesi kurma girişimi Nuri Bey'in... İnanılır gibi değil gerçekten... Halep'de arabasında şehri dolaşırken bu projeden sözettiğinde sohbetimizi otelde gece yarısına kadar devam ettirdik arkadaşların da katılımıyla, heyecanla ve coşkuyla...

Bir valinin sadece sosyal bilimler eğitimi verecek bir özel üniversite fikrini zihninden geçiriyor olması bile, büyük bir ufuktur ve umuttur ülkemiz ve bölgemiz adına... Nuri Bey'in Süleyman Şah Buluşmaları'nda yaptığı konuşmada da özenle vurguladığı gibi: "İskenderiye'deki antik Yunan düşüncesinden bölgenin Sabiîlerine, Harranî hazretlerinden Harakânî hazretlerine, İbn Teymiye'den Bediüzzaman'a ve tabiî ki Eyüp peygamberden İbrahim peygamber'e kadar insanlığın ortaya koyduğu kadim düşünce, kültür ve medeniyet geleneklerinin kavşak noktası, buluşma noktası ve insanlığa ulaştırılma noktası Urfa ve civarı. Ayrıca başta Urfamız olmak üzere bölgede bütün diller konuşuluyor Türkçe'den Kürtçe'ye ve Arapça'ya kadar..."

Urfa valimiz Nuri Okutan Bey, tam da adıyla müsemma eğitim, aydınlanma ve zihnî gelişim projeleriyle, ülkemizin ve bölgemizin huzur, barış ve kardeşlik iklimi içinde geleceğe hepbirlikte yürüyebileceğimiz, bariyerleri birer birer aşarak eşsiz koridorlar açabileceğimiz bölgesel açılım ve atılım projelerine imza atıyor.

O yüzden bölgenin bütün sorunlarını kökten, kalıcı olarak ve uzun vadeli bir şekilde çözebilmek için Nuri Bey gibi valilerimizin bölge valisi; insanlığın düşünce, kültür ve medeniyet geleneklerinin kavşak noktası olan Urfa'nın ise bölgenin düşünce, kültür, medeniyet ve dolayısıyla kardeşlik, barış ve dayanışma merkezi hâline getirilmesi gerekiyor.

Henüz oldukça genç yaşına rağmen sınırları aşan, ufuklara koşan bilge bir vali olan Nuri Bey'i ve donanımlı ekibini yürekten tebrik ediyorum.

Yeni Şafak
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum