Sınıfta aktif öğrenmeyi arttıracak 5 renk

Sınıfta aktif öğrenmeyi arttıracak 5 renk

Sınıf ortamında yer alan renklerin öğrenilen bilgiyi hafızaya alma, öğrenciyi cesaretlendirip derse katılımı teşvik etme ve aktif öğrenmeyi artırma bakımından tartışılmaz bir şekilde, eğitimciler tarafından benimsenmiştir

Şu soruların cevabını arayalım: Aktif öğrenmede sonuçlara ulaşmak için en iyi renkler hangileridir? Bir sınıfta öğrenmeye elverişli bir ortam oluşturmanın anahtarı ve öğrencileri derse katılıma teşvik etmeyi sağlayan veya etkileyen renkler hangileridir?

Renkler Daima Etkileyicidir.

Renkler, duygularımız üzerindeki etkileri nedeniyle, limbik sistemin yer aldığı hipokampusu harekete geçirerek hafızamızı, dikkatimizi ve çalışma motivasyonumuzu etkileyebilir.

Bu yazıda eğitim ortamı açısından öğrenciyi tartışmasız etkileyen 5 renkten söz edeceğiz.

Fosforlu Parlak Renklerin Etkisi

Renkler; özellikle parlak renkler, beyni uyarır ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur. Geçmişte, renk öncelikle ilkokul öğrencilerini etkilemek için bir araç olarak kullanılıyordu, ancak son zamanlarda bu etkinin tüm yaş gruplarını kapsadığı görüldü.

Genel etkilerine ek olarak, her rengin öğrencileri farklı şekillerde etkileyen belirli özellikleri vardır. Örneğin, maviler ve yeşiller genellikle sakinleştirici olarak görülürken, kırmızılar ve turuncu renkler daha canlandırıcıdır.

Öğrenmeyi teşvik etmek ve öğrencilerinizin ruh halini iyileştirmek için sınıfınızda; duvarlarda, masa ve sandalyelerde, diğer ekipman ve donanımlı odalarda renkleri nasıl dahil edebileceğinize bir göz atalım.

1) Kırmızı: Enerji Verici

Kırmızı, böbreküstü bezlerini uyarır ve enerjik duygular oluşturabilir; üretkenliği teşvik edebilir. Sınıfınızda, öğrencilerin enerjisini artırmak istiyorsanız kırmızı rengi kullanmayı deneyin. Ayrıca kırmızı kaplı kitapların üzerine dikkatleri toplayıp, öğrenme isteği uyandırdığı da bilinmektedir.

2) Sarı: Dikkat Çekici

Öğrencilerinizin dikkatini çekmek ve sürdürmek söz konusu olduğunda, sarı en etkilisidir. Sarı pozitif enerji üretir, üretkenliği teşvik eder ve gürültücü ve huzursuz bir sınıfı sakinleştirmede en iyi araçtır. Öğrencileri uyanık tutmak için sınıfın her yerinde sarı renkler olsun.

3) Turuncu: Ruh Hali İyileştirici

Turuncu renk, eleştirel düşünmeyi ve hafızayı teşvik eder. Çalışmalar, aynı zamanda dolaşım ve sinir sistemi üzerinde özellikle yüksek bir etkiye sahip olduğunu ve beyne oksijen tedarikini sağladığını, zihinsel aktiviteyi uyardığını, iştahı artırdığı da bilinmektedir!

4) Yeşil: Sakinleştirici Konsantrasyon Yakalayıcı

Yeşil, sakinliği ve rahatlama duygusunu teşvik eder ve uzun vadeli konsantrasyonu teşvik etmek için harikadır. Göz için en dinlendirici renktir ve sınıfta kullanıldığında rahatlık hissi yaratır. Sınıfınıza sakinleştirici bir atmosfer yaymak için yumuşak oturma grubu veya koordineli bir makine alanı mobilyası seti gibi bu renkten büyük bloklar kullanın.

5) Mavi: Verimlilik Sağlayıcı

Mavi rengin öğrencilerin kalp atış hızı ve solunum sistemi üzerinde sakinleştirici bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bir refah duygusunu teşvik ederek yoğun şekilde zorlayıcı ve bilişsel olarak yorucu olan öğrenme durumları için ideal hale getirir.

Araştırmalar, yüksek bilişsel yük gerektiren yüksek düzeyde entelektüel çalışmaya sahip kişilerin en çok mavi ortamlarda üretken olduklarını gösteriyor. Konusu ne olursa olsun yatıştırıcı üretkenliği desteklemek için masa kenarı bantlarına ve öğrenci masalarına mavi eklemeyi deneyin.

Kaynak: Sergen Sazak / www.yeniegitimdergisi.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.