Sinekkuşları insanların hayal dahi edemediği renkleri görüyor

Sinekkuşları insanların hayal dahi edemediği renkleri görüyor

Cenab-ı Hak her mahlukuna ayrı bir özellik vermiş

Sinekkuşlarının, insanların göremediği en az 8 rengi algılayabildiğine dair yeni bir araştırma yayımlandı. 

İnsanların gözünde bulunan üç farklı koni, kırmızı, yeşil ve mavi renklerin görülmesine imkan tanıyor. Öte yandan sinekkuşlarının gözünde bulunan ultraviyole ışığa duyarlı dördüncü bir koni, bizim hayal dahi edemediğimiz renkleri görmelerini sağlıyor. 

Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayımlanan çalışmanın ortaya koyduğu farka göre, sinekkuşları tayfsal olmayan renkleri de görebiliyor. 

Princeton Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji bölümünde çalışma yürüten Mary Caswell Stoddard, insanların diğer canlılara kıyasla çok daha az renk algılayabildiğini söylüyor. 

Stoddard ve araştırma ekibi, varsayımı test edebilmek için yeni bir saha sistemi kurdu ve geniş kuyruklu sinekkuşlarını eğitti. 

Kuşların bu canlı dünyayı nasıl algıladığını tespit etmek için bilim adamları, Colorado’da bulunan Rocky dağlarında, benzer ultraviyole ve tayfsal renkleri gösteren LED ışıklarının yanında bulunan yem kapları kurdu. 

Kaplardan biri şekerli suyla diğeriyse sade suyla dolduruldu.

Birkaç saatin ardından sinekkuşlarının hangi kapta ne olduğunu çok hızlı biçimde öğrendiği fark edildi. Bu da sinekkuşlarının insanların ayırt edemediği renkleri kolaylıkla görebildiğine işaret ediyor. 

“Bunu izlemek hayret vericiydi” 

Independent Türkçe'nin haberine göre Princeton Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Ben Hogan, “Kuşların bu renkleri nasıl algıladığını bilmemiz imkânsız. Sadece tahminde bulunabiliriz” diye belirtti.

British Columbia Üniversitesi’nde doktora öğrencisi ve çalışmanın yazarlarından Harold Eyster, “Bunu izlemek hayret vericiydi” diye belirtti. 

Ultraviyole+yeşil ışık ve ışık bize benzer görünüyordu, fakat sinekkuşları şekerli suyla ilişkili ultraviyole+yeşil ışığı doğru biçimde seçti.

Maryland Üniversitesi’nden David Inouye, “Çalışma alanında gördüğümüz kır çiçeklerinin bulunduğu yerlerdeki renkler bizim açımızdan çarpıcıydı. Bir de bunun gazladan görsel yeteneğe sahip kuşlara nasıl göründüğünü hayal edin” dedi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.