Silifke kıyılarında 2 bin 800 yıllık tersane

Silifke kıyılarında 2 bin 800 yıllık tersane

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mersin’in Silifke ilçesi kıyılarında yürütülen sualtı araştırmalarında yan yana 100 kadar geminin aynı anda imal edilebildiği 2 bin 800 yıllık büyük bir tersanenin kalıntılarına rastlanıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mersin’in Silifke ilçesi kıyılarında yürütülen sualtı araştırmalarında yan yana 100 kadar geminin aynı anda imal edilebildiği büyük bir antik tersanenin kalıntılarına rastlanıldı. Selçuk Üniversitesi Sualtı Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sırasında tespit edilen kalıntıların bir bölümünün su içinde kayalara oyulduğu, bir bölümünün de doğrudan farklı mühendislik teknikleriyle su içinde inşa edildiği, bir bölümünün ise depremler sırasında denizin altında kalmış olduğu anlaşıldı.

Bin 500 metrelik kıyı şeridine inşa edilmiş 100 kadar çekek yerinin bulunduğu tersanenin M.Ö. 8. yüzyıldan M.S. 13. yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülüyor. Özellikle Bireme (iki sıra kürekçili) ve Trireme (üç sıra kürekçili) adıyla anılan savaş gemilerinin yapımı ya da bakımı için altyapı imkanlarına sahip çekek yerleri, bu özellikleriyle dünyada bilinen ilk tersane olma özelliği de taşıyor. 2 bin 800 yıllık olan tersanenin kesintisizce yaklaşık 2 bin yıl kullanıldığı tahmin ediliyor. Tersane alanında bazı çekek yerlerinin birden fazla inşa edildiği, kayaya oyulan alanların bazı yerlerde duvarlarla takviye edildiği de gözlemleniyor. 

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.