Silifke çileği yoğun sıcak altında toprağa ekiliyor

Silifke çileği yoğun sıcak altında toprağa ekiliyor

Çilek üretiminde yetiştirdiği kaliteli ürünlerle adından söz ettiren Mersin'in Silifke ilçesinde 2 yılı doldurup verimini yitiren fideler sökülürken, yenilerinin dikimi yapılıyor.

Silifke'de geçen yıl 80 bin ton çilek hasat edilirken, kilogramının 2,5 liradan satılması üreticileri memnun etti.

Getirisinin yüksek olması nedeniyle bu ürüne olan ilgisi her geçen gün artan Silifkeli çiftçiler, çilekteki kaliteyi sürekli hale getirmek için özel çaba sarf ediyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ikinci yılını dolduran çilek fidelerinin söküldüğünü ve tarlaların hazırlanıp yeni fidelerin dikiminin yapıldığını söyledi.

Çilek tarlalarının iki yılda bir yenilenmesinin ürün kalitesine ciddi oranda katkı sağladığını aktaran Can, "İyi fide kullanımı ve tarlanın yenilenmesi sayesinde Silifke çileğinin iri, kaliteli ve yüksek verimli olması sağlanıyor. Üretimini yaptığımız çilekler tahlil edilerek kimyasal ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılıyor. Bu konuda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ürünlerimizi yurtiçi ve yurtdışında gönül rahatlığıyla satışa sunuyoruz" diye konuştu.

Yüksek sıcak altında dikim

Can, yeni fide dikiminin Mersin'de etkili olan yüksek sıcaklıklara rağmen zahmetli bir çalışma sonucu gerçekleştirildiğini belirterek, tarlanın hazırlanmasından, dikimine ve bakımına kadar geçen süreç sonunda yetiştirilen her bir çileğin yoğun emek ürünü olduğunu dile getirdi.

Kokusu ve lezzetiyle dikkati çeken Silifke çileğine olan ilginin sevindirici olduğunu ifade eden Can, ilk hasadın kasım ayı sonunda yapılacağını bildirdi.

Can, dikim ile hasat arasındaki sürenin kısa olmasının çiftçilere avantaj sağladığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Yetiştirdiğimiz çileklerin meyve iriliği sezon sonuna kadar aynı kalıyor. Yetişme süresinin kısa, hasat döneminin ise uzun olması büyük bir avantaj. Bu yılda 20 bin dönüm alandan 80 bin ton ürün hasat etmeyi hedefliyoruz. Fiyatın yeni sezonda da üreticiyi memnun edeceğini düşünüyoruz." 

Çilek üreticisi de olan Burunucu Mahallesi Muhtarı Ali Şahin de kendi ürettikleri çilek fidelerinin dikimini yaptıklarını belirterek, oluşan fiyatın üreticileri çok memnun ettiğini söyledi.

Silifke çileğinin tüketiciler tarafından beğenildiğini vurgulayan Şahin, "Aynı kaliteyi korumak için çok hassas davranıyoruz. Yeni sezondan da umutluyuz" dedi.

AA

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.