Sığınmacılar 'yeni rotalara' yönelebilir

Sığınmacılar 'yeni rotalara' yönelebilir

Daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacıların, havaların soğuması ve Macaristan'ın sınırlarına tel örgü çekmesinin ardından yeni rotalara yönelme olasılığı artıyor.

Yunanistan üzerinden Makedonya'ya, oradan da Sırbistan'a giren sığınmacılar, Macaristan ya da Hırvatistan üzerinden Batı Avrupa ülkelerine ilerliyordu. Gerek havaların soğumaya başlaması gerek Macaristan'ın Sırbistan'dan sonra Hırvatistan sınırına da tel örgü çekme kararı, sığınmacıların daha sıcak olan güney ülkeleri Karadağ ve Arnavutluk'a yönelme ihtimalini gündeme getirdi.

Arnavutluk Başbakan Yardımcısı Niko Peleşi, konuya ilişkin açıklamasında, "Arnavutluk, bugüne kadar ne geçiş ülkesi ne de hedef ülke oldu. İleride geçiş ülkesi olabiliriz ancak hedef ülke olmayız" ifadesini kullanarak sığınmacıların Arnavutluk-Karadağ rotasına yönelebileceğinin sinyalini verdi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Arnavutluk Temsilciliği Uzmanı Edlira Baka, bölgede daha önce de sığınmacı akınlarının yaşandığını, dolayısıyla olası senaryolara hazırlıklı olduklarını kaydetti.

Son dönemde Arnavutluk'ta sığınmacı sorunu olmadığını aktaran Baka, 2014 yılında 2 bin 600 sığınmacının ülkeyi "koridor" olarak kullandığını söyledi.

 "Arnavutluk kalıcı değil, geçici ülke"

Arnavutluk'un sığınmacılar için "kalıcı değil, geçici ülke" olduğunu vurgulayan Baka, sığınmacıların büyük çoğunluğunun hedefinde Almanya gibi Batı Avrupa ülkeleri olduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.