'Sığınmacı krizi tel örgülerle önlenemez'

'Sığınmacı krizi tel örgülerle önlenemez'

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, sığınmacı krizinin duvarlarla ve tel örgülerle önlenemeyeceğini söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Sığınmacı krizi, bölgedeki diğer ülkelerde yıllardır yaşanıyor. Biz, sizin yıllarca yaşadığınız krizi şimdi yaşıyoruz" dedi.

Mogherini, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, AB'nin sığınmacı konusunda ortak siyaset geliştiremediğini belirtti.

Sığınmacı krizinin Avrupa krizi olarak algılandığına işaret eden Mogherini, "Sığınmacı krizi, bölgedeki diğer ülkelerde yıllardır yaşanıyor. Biz, sizin yıllarca yaşadığınız krizi şimdi yaşıyoruz" diye konuştu.

Mogherini, AB'nin tartıştığı sığınmacı sayısının bölge nüfusunun yüzde 0,1'ine denk geldiğine dikkati çekerek Lübnan'ın, nüfusunun dörtte biri kadar sığınmacıyı ağırladığını vurguladı.

Avrupa'nın, dünyanın gözünde insan hakları alanında lider durumda göründüğünü ifade eden Mogherini, bu algının siyasi, hukuki ve ahlaki olarak AB'ye sorumluluk yüklediğini belirtti.

Mogherini, AB'nin Suriye krizi nedeniyle sığınmacılar için yardım fonu kurduğunu hatırlatarak bu fonlara daha fazla para aktarılması gerektiğini söyledi.

Sığınmacıların transit ülkelere yerleştiğine, bunun da bu ülkelerde mali ve güvenlik sorunları doğurduğuna dikkati çeken Mogherini, bu ülkelerle AB'nin işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Mogherini, "Sığınmacı krizi, duvarlarla ve tel örgülerle önlenemez. Bölgesel işbirliğiyle bu durum çözülebilir" dedi.

Avrupa'nın şu anda 40 bin ve 120 bin sığınmacıyı tartıştığını anımsatan Mogherini, Suriye'de ve komşu ülkelerde 12 milyon kişinin evini terk ettiğine işaret etti.

"Schengen'in geçici olarak durdurulması kalıcı hasara yol açmadan çözülmeli"

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok da "Avrupa'da, Schengen'in geçici olarak durdurulmasının kalıcı hasara yol açmadan çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Avrupa'nın tartıştığı 40 bin ve 120 bin sığınmacının okyanusta birkaç damla olduğunu söyleyen Brok, dünyada 7 milyon kişinin yollarda olduğunu kaydetti.

Brok, sığınmacı krizinin olağanüstü bir durum olduğunu belirterek "Biz, İtalya, Yunanistan, Malta ve Macaristan'ı sığınmacı krizinde yalnız bırakamayız" ifadesini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.