Sigarayı böyle bırakamazsınız

Sigarayı böyle bırakamazsınız

Son günlerde değişik basın ve yayın organlarında elektronik sigaranın bazı Avrupa ülkelerinde sigara bırakma aracı olarak kullanıldığına ve doktorlar tarafından önerildiğine dair çeşitli yayınlar çıkmaktadır.

Konuyla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Elektronik sigara bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmış bir ürün değildir. Diğer tütün ürünlerinden farksız olarak tütün tüketilmesi amacıyla tasarlanmış ve piyasaya bir tütün ürünü olarak sunulmuştur. Söylenmiş olduğu gibi sigaradan daha az zararlı olduğuna dair yapılmış herhangi bir klinik çalışma yoktur. Oluşturulmaya çalışılan “daha sağlıklı” algısı ile gelecekte sigaranın yerini alması planlanmakta ve bütün çalışmalar bunun üzerine yapılmaktadır. Tütün endüstrisinin amacı zaman kazanmak, tüketimin düşmesini engellemek ve kârlılığını devam ettirmektir.
Dünyada bu yıl 6 milyon, Türkiye'de 150 bin kişinin ölümüne neden olacak tütün endüstrisi, birçok ülkede sigara ile ilgili yasal düzenlemelerin dışında kalarak, saldırgan reklamlarla 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere dahi elektronik sigara pazarlamaktadır. Bu durum gelecek için çok büyük tehlikedir ve mutlaka önlem alınmalıdır. Daha önceden sigarayı bırakmış kişiler bile daha az zararlı algısı ile elektronik sigaraya başlamakta ve içmeye devam etmektedir.
Bilindiği gibi ülkemizde elektronik sigara yasaktır ve bu yasağın devam etmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Bazı Avrupa ülkeleri 18 yaş altına satışı yasaklamıştır. Elektronik sigara, sigara bırakma aracı değildir! Diğer tütün ürünlerinden farksızdır. İlaç olarak tasarlanmamıştır. Daha az zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur . Lütfen sigarayı bırakmak için doktorunuza başvurun!

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.