Sigarasız üniversite

Sigarasız üniversite

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, "Türkiye'de sigara içenlerin yüzde 43,6'sı bu alışkanlığa 15 yaşından sonra başlıyor" dedi.

Koç Üniversitesi, New York Üniversitesi işbirliği ile "Sigarasız Üniversite Kampüsleri" başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Sempozyumda konuşan İnan, Türkiye'de hayatı boyunca sigara kullanmış olan kişilerin bu alışkanlığa 24 yaşından önce başladığını ifade etti. Türkiye'nin sigara konusunda ciddi bir problemle karşı karşıya olduğunun altını çizen İnan, "Türkiye'de sigara içenlerin yüzde 43,6'sı bu alışkanlığa 15 yaşından sonra başlıyor. Bu alışkanlığı bırakmak gerçekten o kadar kolay değil" ifadelerini kullandı.

İnan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl sigaradan kaynaklı hastalıklardan dolayı 6 milyon kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı Dr. Ph. Cheryl Healton ise sigara kullanımının dünya genelinde sağlık ve ekonomik anlamda kayda değer bir külfet oluşturduğunu belirtti.

Healton, 2030 yılına kadar sigara kullanan kişi sayısının 1,6 milyar kişiye ulaşmasının, 21. yüzyıl boyunca da sigaradan dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 1 milyar kişiye ulaşmasının beklendiğini dile getirerek, sigara kullanımının dünya genelinde sağlık ve ekonomik anlamda kayda değer bir külfet oluşturduğunu aktardı.

Sigara fiyatlarının her yüzde 10 artırılmasında, tüketimin yüzde 4 ile 7 arasında azaldığının altını çizen Healton, ancak dünya genelinde sigarayı satın alabilme gücünün de arttığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün ülkelerin tütün kontrol çalışmalarına rehberlik etmesi için tüm üye ülkelere önerdiği politika paketi olan "mpower" dan bahseden Healton, bu paketin içerisinde, "tütün kullanımının takip edilmesi, insanları sigara kullanımından korumak, sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak, sigaranın zararları konusunda toplumun uyarılması, tütün ürünlerinin reklâmlarının önlenmesi amacıyla sigaranın her türlü reklâmı, sponsorluğu, tanıtımı ve marka paylaşımının yasaklanması ve tütün vergilerinin artırılması" kriterlerinin bulunduğunu bildirdi.

Healton, bu kriterlerin uygulanması durumunda dünya çapında, özellikle de sigara endüstrisinin pazar aramasında olduğu gelişmekte olan ülkelerde sigaradan kaynaklı hastalıkların ve ölümlerin azaltılabileceğini vurguladı.

 "Bırakın hayatınız değişsin"

Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Anıl Sugetiren de Eczacıbaşı'nın sigaraya karşı mücadele kapsamında başlattığı "Bırakın hayatınız değişsin" kampanyasını anlattı. Kampanyanın Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Erdal Karamercan tarafından hayata geçirildiğini bildiren Sugetiren, kampanya kapsamında topluluk çalışanlarının mesai saatleri içerisinde sigara arası vermesine izin verilmediğini dile getirdi.

Kampanya çerçevesinde, işe alım süreci unsurlarında "sigara içilmeyen ortamlarda çalışabilme" kriterinin de bulunduğunu aktaran Sugetiren, kampanya için 500 bin dolarlık bütçe ayrıldığını vurguladı.

Sugetiren, "Bırakın hayatınız değişsin" kampanyasında çalışanlara ücretsiz danışmanlık hizmeti, psikolojik ve sosyal destek verildiğini vurguladı. 2010-2011 yılları arasında 1754 çalışana sağlık hizmeti sunulduğunu anlatan Sugetiren, 633 çalışanın sigarayı bıraktığını kaydetti.

istanbulajansi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.