Sıfır atık sayesinde 30 milyar lira kazanç

Sıfır atık sayesinde 30 milyar lira kazanç

Türkiye'de "Sıfır Atık Projesi" sayesinde sanayinin hammadde ihtiyacının önemli bölümü geri dönüşümden sağlanmaya başladı

Türkiye'de "Sıfır Atık Projesi" sayesinde sanayinin hammadde ihtiyacının önemli bölümü geri dönüşümden sağlanmaya başladı

Geri dönüşümün artırılmasıyla hem sanayinin ihtiyacı olan ham madde, bu alandaki ithalatın da önüne geçiyor. Bu çerçevede, geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 14,7 milyon ton atık ithal edildi. Bu atıkların 12,7 milyon tonu metal, 685 bin tonu plastik, 1,2 tonu kağıt, 54 bin 500 tonu ise camlardan oluştu ve ham maddenin tamamı ham madde olarak kullanıldı. Bu çerçevede Sıfır Atık Yönetim Sistemi'ni uygulamaya başlayan kurum, kuruluş ve işletme sayısı 140 bine ulaştı.

Ülke genelinde 15,5 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verildi. Sıfır Atık Projesi'yle 2017'de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2020'de yüzde 22,4, 2021'de ise yüzde 25'e yükseltilirken, 2023 yılı hedefi ise yüzde 35 olarak belirlendi. Bu proje sayesinde de ithal atıktaki gibi ciddi geri dönüşüm sağlandı. 16,5 milyon ton kağıt ve karton, 4,1 milyon ton plastik, 1,7 milyon ton cam, 0,4 milyon ton metal ve 1,5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 24,2 milyon ton atık ekonomiye kazandırıldı.

Böylece atıklardan sağlanan ekonomik kazanç ise 30 milyar lira oldu. Ayrıca, 3 milyon ton sera gazı salınımının önlendi ve 265 milyon ağaç kurtarıldı.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.