"Şiddeti ve terörü, merhametle yeneceğiz"

"Şiddeti ve terörü, merhametle yeneceğiz"

Muhafazakar Düşünce Dergisince 'İslam Medeniyetini Kuran Düşünürler Sempozyumu'nun ikincisi, Konya'da düzenlendi.

Muhafazakar Düşünce Dergisince "İslam Medeniyetini Kuran Düşünürler Sempozyumu"nun ikincisi, Konya'da düzenlendi.
Derginin Genel Yayın Yönetmeni Serhat Buhari Baytekin, Konya Mevlana Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında, Türkiye'nin içinde bulunduğu kritik döneme dikkati çekti.

"Türkiye Gezi sürecinden bu yana çok kritik bir zamandan geçiyor. Lakin biz bu zor günlerin geçeceğine inanıyoruz" diyen Baytekin, "Biliyoruz ki kadim medeniyetimizin kutup yıldızları, yol göstermeye devam edecektir. Kadim medeniyetimiz, bundan önce de buna benzer krizler yaşadı, her defasında krizi atlatmayı başardı" ifadelerini kullandı.

Merhamet üzerine bina edilen bir medeniyete sahip olduklarını anlatan Baytekin, şunları kaydetti:

"Biz her işimize, merhamet sahibi Allah'ın adıyla başlarız. Şiddeti ve terörü, merhametle yeneceğiz. Daha fazla muhabbet, daha fazla merhamet ve daha fazla uhuvvetle başaracağız. Mevlana'dan, Hacı Bektaş ve Yunus Emre'den, İbn-i Sina'dan, İbn-i Haldun'dan ve İbn-i Arabi'den aldığımız ilham ve esintilerle başaracağız" diye konuştu.

- "Medeniyet, insanların müreffeh kılınmasıdır"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise son günlerde kentte düzenlenen sempozyumlardan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Üniversite ve şehir bütünleşmesinin, bunun kente katkı sunmasının somut göstergelerinin Konya'da yaşandığını dile getiren Akyürek, şunları söyledi:

"Medeniyet, 'tamir-i bilad, terfih-i ibad' yani beldenin imarı, insanların da müreffeh kılınması ve mutluluğun sağlanmasıdır. İslam medeniyeti deyince ise yaratıcıya itaat, yaratılana da şefkat, merhamet ve hizmet aklıma geliyor. Yani şehirlerin imarı tek başına yeterli değil, insanımızın da mutluluğunun temin edilmesi gerekiyor. Bunun yolu da hikmeti aramaktan geçer. Konyamız bu manada önemli bir merkezdir."

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de kültürel ve bilimsel faaliyetlerin, sonuç ürettiğinde daha çok mutluluk verdiğini belirtti.

Üniversitelerin, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bir arada, ülke ile insanlığın sorunlarına yönelik çalışmalar da yapması gerektiğini kaydeden Şeker, "Üniversitelerin bu anlamda ortaya koyduğu boşluk, uzun yıllardır ülkemizde hissediliyordu. Bu süreci biraz daraltmak adına yoğun çaba sarf ediyoruz. İnşallah aradaki boşluk kısa sürede kapanır, üniversitelerimiz daha verimli ve etkin bilimsel çalışmalara da imza atarlar" dedi.

Sempozyumda, "Doğu'nun hikmeti", "Doğu-Batı ayrımının kodları", "Doğu nedir, neresidir", "İslam medeniyetinin hadis ve sünnetteki temelleri" ile İslam medeniyetinin düşünürleri İbn-i Haldun, İmam Gazali, İbn-i Rüşd, İbn-i Sina, İbn-i Arabi, Mevlana Celaleddin Rumi ve Ahmet Yesevi'ye ilişkin konular ele alındı.

Sempozyuma, eski Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile çok sayıda akademisyen de katıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.