Sıcaklık ayçiçeğinde verimi olumsuz etkiledi

Sıcaklık ayçiçeğinde verimi olumsuz etkiledi

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Şaylan, "Aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 50 düşüş bekleniyor" dedi.

Trakya'da aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde düşüş bekleniyor.

 Hava sıcaklıklarının zaman zaman 40 dereceye kadar yükseldiği Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da, üreticiler ayçiçeği tarlalarını sulamakta güçlük çekiyor. Bu durum rekolteyi olumsuz etkiliyor.
 
Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklıklar nedeniyle sulanamayan ayçiçeğinde ciddi verim kayıplarının yaşandığını söyledi.
 
Son 20 gündür Trakya Bölgesi'nde yağış olmadığını dile getiren Şaylan, şöyle konuştu:
 
"Aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeği rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 50 düşüş bekleniyor. Ciddi bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Bölgemizde hiç yağış yok. Sulama olanakları da çok kısıtlı. Kırklareli'nde 203 bin dekar ayçiçeği ekili alan var. Çiftçimizi zor günler bekliyor. Ayçiçeğinde daneler oluşmadı."
 
"Geç ekilen ayçiçeğinde sıkıntı var"
 
Edirne Ziraat Odası Balkanı Cengiz Yorulmaz ise ayçiçeği ekiminin geçen yıla göre yüzde 20 arttığını ancak rekoltede kuraklıktan dolayı yüzde 30-40 düşüş olacağını tahmin ettiklerini belirtti.
 
Üreticinin bu sezon zor durumda olduğunu ifade eden Yorulmaz, "Bu sezon bölgemizde yeterince yağış olmadı. Özellikle geç ekilen ayçiçeğinde sıkıntı var. Edirne genelinde 1 milyon 100 bin dönüm ekili ayçiçeği var. Geçen yıl çok yüksek bir verim elde eden çiftçimiz bu yıl düşünceli" diye konuştu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.