Sesli internet istişareleri

Bediüzzaman,  Divan-ı Harb-i Örfî adlı eserinde siyasetle ilgili dikkat çekici şu uyarıyı yapar: "Şeriat da, yüzde doksan dokuz ahlâk, ibadet, âhiret ve fazilete aittir. Yüzde bir nispetinde siyasete mütealliktir; onu da ulü’l-emirlerimiz düşünsünler."

Tüm hayatı boyunca bu kaideye uyan Bediüzzaman, sadece yeri ve zamanı gelince siyasete ilişkin açıklamalarda ve tercihlerde bulunmuştu.

İnsan hayatını birbiri içinde dairelere benzeten Bediüzzaman, merkez konumundaki en küçük dairede "en büyük ve en ehemmiyetli ve daimi vazife" bulunduğunu, en büyük dairede  "en küçük ve muvakkat (geçici) arasıra vazife" bulunabileceğine dikkat çeker. Bu tespitten sonra "büyük dairenin cazibedarlığı"nın küçük dairedeki hizmeti bıraktırdığını da vurgular.

***

Risale Haber olarak başından itibaren kitap merkezli gündemimizi takip etmeye çalışıyoruz. Zaman zaman yayın politikamızı hatırlatırken gerçek gündemimizin ne olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz.

Büyük dairenin cazibesine mümkün olduğunca kapılmamaya, küçük dairedeki en büyük vazifeyi ihmal etmemeye çalışıyoruz.

Siyasi konularda da aynı çizgiyi takip ettik ve ediyoruz. Siyasete ve siyasi tercihlere mesafeli durduk. Yayın alanımıza girdiği kadar siyasilerin Bediüzzaman ve cemaatlerle ilgili olumlu-olumsuz demeçlerini yayınladık. Risale merkezli her yayın ve grubun bildirisini haber olarak verdik.

risale_muzakere.jpgOkuyucuların yorumlarını dozajında ve eleştirel de olsa müzakere sınırlarında kalmasını sağlıyoruz. Yayınladığımız yorumların yanında içeriğinin olumsuz olabileceği hassasiyetiyle bir o kadar da onaylamadığımız yorum oldu.

Fikri eleştiri, itiraz, farklı bakış kadar tavırlı cevapları yayın özgürlüğü sınırları içinde paylaşıyoruz. Buna karşılık fikir hürriyeti, eleştirdiğiniz kadar eleştirilmeyi göze almayı gerektirir. Düşüncenizi kabul ettirmekten ziyade ikna etmek geçerli metoddur. Zira, "Bir fikre davet, cumhur-u ulemanın kabulüne vabestedir."

Hür ortamda aklımız, kulağımız, gözümüz, idrakimiz yeniden müzakere zemini bulmaktadır. En geniş istişare kültürünü sağlamaya çalışan Risale Haber, farklı bakış ve dozları vererek risale hukukunun her nefis ve beşerde daha sağlıklı anlam bulmasına ve tahkik ehliyetini sürekli kullanmasına vesile olmaya çalışmaktadır.

Şunu tekrar hatırlatmakta fayda var. Risale Haber, Risale konusunda taraftır. Bir grup adına yayın yapmamaktadır. Bütün Risale-i Nur çevrelerine aynı mesafededir. Müzakere, müdavele-i efkar ve müsademe-i efkarı önemseyen, birbirini anlamaya ve farklı açılardan bakmaya dönük bir bir yayıncılık yapmaktadır.

Risale grupları arasındaki muhabbetin arttığı bir zeminde, farklı görüşleri verme konusundaki eşitlikçi yayınımızın bir hayli ses getirdiğini ve yakınlaşmalara vesile olduğunu görüyoruz.

Bu çerçeveler içinde "Akla kapı açar"ın sınırında kalarak yayınladığımız "Risale-i Nur ve Siyaset" dizi röportajları ciddi yankı yaptı. Bir çok entelektüel nur talebesinin farklı görüşlerine yer verildi. Bu müzakereleri yeni başlıklar ve dosyalarla devam ettireceğiz inşallah.

Sesli internet istişareleri ve kardeşçe müzakere süreçleri, inanıyoruz ki sağduyu ile daha özgürce fikri düşünmeye vesile olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum