Yasağa karşı Müslüman ve Yahudiler birlik oldu

Belçika’nın Flaman Bölgesinde Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Ben Weyts, bir haber kanalında helal kesimi Flaman Bölgesi'nde tamamen yasaklamak istediğini açıkladı. Bakan Weyts’a İslam toplumunun yanında Yahudi toplumundan da tepkiler geliyor.

Belçika’nın Flaman Bölgesinde Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Ben Weyts, bir haber kanalında helal kesimi Flaman Bölgesi'nde tamamen yasaklamak istediğini açıkladı. Bakan Weyts’a İslam toplumunun yanında Yahudi toplumundan da tepkiler geliyor.

Flaman Bölgesi Ulaştırma, Turizm ve Hayvan Haklarından Sorumlu Bakan Ben Weyts (N-VA), Flaman haber kanalında (VRT) helal kesimi tamamen yasaklamak istediğini açıklamasının ardından tepkileri tekrar üzerine çekti. Yaklaşık bir yıldır tartışılan hayvanları kesmeden önce uyuşturma şartı başta Müslüman toplumu olmak üzere Yahudi toplumunu da etkiledi.

Geçen sene bakan olarak göreve gelir gelmez bu yasağı 2015 yılında hayata geçireceğini açıklayan Weyts, Kurban Bayramı'ndan 3 ay önce geçici kesimhanelerde kesilecek kurbanlara uyuşturma şartı getirdi. Türk asıllı vatandaşlar kurbanı uyuşturarak kesmeye sıcak bakmazken geçen sene Flaman Bölgesi'nde kesilen 27 bin küçük baş hayvan bu sene dini vecibelere göre geçici kesimhanelerde kesilemeyecek. Bakan Weyts, geçici kesimhanelerde kurbana uyuşturma şartı getirmesinin ardından uzun vadede bütün kesimhanelere bu şartı koşacağını bildirdi.

Belçika’da yayın yapan ‘Yahudi Aktüel’ haftalık dergisi genel yayın yönetmeni Michael Freilich, Yahudilerin kalıcı kesimhanelerde hayvanları kestiğini ve bu yasağın doğru olmadığını savundu. Freillich, hayvanlara uyuşturma şartı getirmenin Yahudileri aşağılamak olduğunu belirterek, "Bize en son böyle bir yasağı Adolf Hitler getirmişti.’’ dedi. Freillich, yasağın gelmesinin ardından yurt dışından et ithal edeceklerini ve ona da yasak gelirse Yahudi toplumunun Belçika’da son bulacağını söyledi.

Belçika’da yaşayan Türk asıllı vatandaşlar ise kurbanı uyuşturarak kesmeye sıcak bakmazken bazı vatandaşlar yasak olmasına rağmen bahçelerinde kaçak kesim yapacağını söylüyor. Cezaya katlanacağını söyleyen Türk asıllı vatandaşlar kurbanını kesinlikle uyuşturarak kesmek istemediklerini söylediler.

Bakan Weyts, geçici kesimhanelerde uyuşturmadan kesimin Avrupa Birliği Yönetmeliği’ne ters olduğunu iddia ediyor. Fakat Avrupa Komisyonun yayınlanan son raporunda, gözetmenlerin geçici kesimhanelerde bir temel sorun görmediği yazıyor. Belçika Diyanet Vakfı’nın da içerisinde bulunduğu bazı İslami temsil kurumları ise Bakan Weyts’in kurban kesimleriyle ilgili aldığı kararı mahkemeye taşımaya hazırlanıyor.

Weyts, valilere ve polis şubelerine bir mektup gönderdiğini ve kesimhanelerde bu sene kesilmesi beklenen kurbanların polisler tarafından teftiş edileceğini açıkladı. Kurbanı uyuşturmadan veya kaçak olarak kesenlerin yüksek cezaya çarptırılacağı bildirildi.

CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri