Yan yana kurulan santrallerin etkisi toplu araştırılacak

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bir bölgeye kurulacak birden fazla termik santralin çevreye olan etkilerinin toplu olarak araştırılmasına hükmetti.

Gürhan Savgı'nın haberi:

Bugüne kadar tesislerin tek tek etkileri dikkate alınıyordu. Davayı takip eden Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. İsmail Hakkı Atal, mahkemenin yaklaşımını çevre hukuku açısından emsal olacak önemli bir karar olarak değerlendirdi.

Doğu Akdeniz kıyı şeridi boyunca özel şirketlerce 28 kömürlü termik santral projesi yapıldı. Bu gelişme, yöredeki meslek ve sivil toplum örgütleri temsilcilerini halk sağlığı ve çevre açısından kaygıya düşürdü. Çünkü yöre halkı Yumurtalık'taki Sugözü Termik Santrali'nin olumsuz etkilerinden şikâyetçiydi. Bunun üzerine Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri, Adana Tabip Odası, Adana Ziraat Mühendisleri Odası ve Adana Barosu 2011'de İskenderun Körfezi çevresine kurulacak 9 termik santrale karşı dava açtı. Davada yan yana kurulan santrallerin toplam etkisine dikkat çekilerek yürütmeyi durdurma talep edildi. Davaya bakan Danıştay 13. Dairesi ilgili kurumlardan, santrallerin bölgeye etkisinin bir bütün olarak ele alınarak değerlendirilip değerlendirilmediğini sordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırda böyle bir çalışma olmadığı için, sadece ‘istenildiğini' belirterek mahkemeye cevap verdi. Buna rağmen Danıştay 13. Dairesi ‘yürütmeyi durdurma' istemini reddetti. Bu karara yapılan itiraz üzerine Danıştay İdari Davaları Kurulu'ndan çevrecileri umutlandıran bir karar geldi. Kurul, dava konusu projeyle ilgili kümülatif etki çalışmasının Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'ndan (EPDK) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan istenilerek gerekirse bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verdi. Bu karardan sonra 13. Daire'nin ret kararı kalkmış oldu.

Bu emsal mahkeme kararının ardından santrallerle ilgili mücadele değişik bir boyut kazandı. Adana Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Av. İsmail Hakkı Atal'ın iddiasına göre açtıkları iptal davalarının önünü kesmek için, 'Elektrik Piyasasında İnşaatına Başlanmış Tesislere Yeni Üretim Lisansı Verilmesi Hakkında Yönetmelik' çıkarılmış. Atal, bu yönetmeliğe karşı da 3 Temmuz 2013'te dava açtıklarını söylüyo

Zaman

Ekonomi Haberleri