Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cıngı, "26 milyon metrekarelik alanda bulunan 34 pistimizin tamamı birbiriyle entegre durumunda" dedi.
Türkiye'nin en uzun ve en çok kayak pistine sahip Erciyes Dağı'nda Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında başlanılan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi kapsamında bu zamana kadar yapılan yatırım miktarı 150 milyon avroyu buldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, dağ yönetimi olarak yazın çalışıp kışın da onun meyvesini yediklerini söyledi. Yazın Erciyes Dağı'nın her tarafında inşaat çalışmaları yürütüldüğünü ifade eden Cıngı, 2012 yılına göre mekanik tesis ve yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 100'e yakın arttığını dile getirdi. Erciyes Kayak Merkezi'nde bu yıl yapılanlarla birlikte 102 kilometrelik pist uzunluğuna ulaşıldığını belirten Cıngı, şunları söyledi: "Şu anda Türkiye'nin en uzun kayak pistine sahibiz. Ayrıca 26 milyon metrekarelik alanda bulunan 34 pistimizin tamamı birbiriyle entegre durumunda. Dört farklı giriş noktasından kayakçılarımız pistlere giriş yapabiliyor ve pistlerin tamamını kayarak dolaşabiliyor. Alpler'de de aynı sistem mevcut. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir pist yok. Erciyes bu yönüyle Türkiye'nin 'Alpler'i olma özelliğini de sahip."
SEZON 1 AY KADAR UZAYACAK
Bütün ana pistlerde toplamda 150 yapay kar makinesi bulunduğunu anlatan Cıngı, kar makinelerinin Tekir bölgesindeki göletten ve Hacılar kapıdaki lifos istasyonunun üst tarafına yapılan suni göletten aldığı sularla kar ürettiğini ifade etti. Pistlerin karlanarak kayak yapılabilir hale getirildiğini ifade eden Cıngı şunları kaydetti: "Karlama üniteleri sayesinde sezonu daha erken açıp daha geç kapatma imkanımız oluyor. Nitekim biz geçtiğimiz yıl Hacılar Kapı'da ocak ayında kar yağdı. Sezonu ocak ayının ortasında açabildik Bu sene karlama sistemlerimiz sayesinde aralık ayının ilk haftasında sezonu açmış olduk. Zaten toplam 4 aylık bir sezon. Bunu bir ay artırdığımız zaman yüzde 25'e tekabül ediyor. Bu da kayak sezonu açısından önemli bir süredir."
YATIRIM MİKTARI 150 MİLYON AVROYU BULDU
2005 yılında başlanılan Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi'in toplam proje büyüklüğünün 275 milyon avro olarak tespit edildiğini ancak gelinen noktada projenin toplam yatırım miktarının 300 milyon avroyu bulmasını beklediklerini ifade eden Cıngı, şöyle devam etti: "Belediye olarak alt yapı çalışmaları, yollar, kanalizasyonlar, pistler, mekanik tesisler dahil olmak üzere yaklaşık 150 milyon avro harcama yaptık. Planlanan işlerin de yüzde 80'i aşağı yukarı bitti. Bundan sonra özel sektörümüzün, otelleriyle sosyal alan yatırımlarıyla bu yatırımların tamamı 300 milyon avroyu bulacak gibi görünüyor."
AA