Faruk Akkan'ın haberi;
Türk bakliyatçılar Ruslara sık tükettikleri greçkayla benzer özelliklerde olan bulguru sevdirmek için bu ülkede tanıtım atağına kalktı.Türk gıda sektörü Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen ve dün sona eren 'World Food Moscow 2012' gıda fuarına adeta çıkarma yaptı. Fuarda Türk sofralarının vazgeçilmezlerinden bulgurun tanıtımına ayrı bir önem verildi. Açılan stantta ikram edilen bulgur pilavı ve sütlü bulgur tatlısı fuar ziyaretçilerinden yoğun ilgi gördü.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Ruslara sıkça tükettikleri greçkayla benzer özelliklerde olan Türk bulgurunu sevdirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bunun için Rusya'daki bazı marketlerde stantlar açılarak müşterilere bulgur ikram edilecek. Gazete ve televizyonlarda da bulgur ve Türk bakliyat ürünlerinin tanıtımı yapılacak. Sert buğdaydan üretilen yarı mamul bulgurun Rusya'da raflarda greçka ile yan yana durmaya başladığına dikkat çeken Tiryakioğlu'na göre Türk bulguru daha besleyici, daha kolay pişen, protein değeri yüksek ve kilo yapmayan bir ürün olduğu için Ruslar kısa sürede bu tada alışacak.
Fuara katılan Gaziantep Üniversi-tesi'nden Gıda Mühendisi ve MBTG Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram ise bulgurla Grekça'nın besin değeri ve sağlık açısından karşılaştırmasını yaptı. Bayram, bulgurun besin değerinin kabuğundan ayrıldığı için çok yüksek olduğunu, işlemden geçirildiği için mikro organizmalara karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi. Greçkanın kuzey ve daha soğuk bölgelerde yetişen bir ürün olduğuna değinen Bayram, proteini sindiremeyen çölyak hastalarının bu ürünü tükettiğini belirtti. Bulgurun 2-3 yıl gibi bir raf ömrü olduğuna değinen Türk bilim adamı, "Nişastası jelleştirilmiş bir ürün. O yüzden sindirimi çok kolay. Greçkanın ise nişastası çok yüksek. Bir diğer özellik ise bulgur yarı mamul olduğu için, greçkaya göre çok daha hızlı pişirilebilir." diye konuştu.
Bayram, Türkiye'de vatandaşların yılda ortalama 12 kilogram tükettiği bulgurun bozulmaya ve böceklenmeye karşı çok dayanıklı olduğu için dünyada stratejik ürünler içinde yer aldığını vurguladı. Daha çok eski Sovyet coğrafyasının ana tüketim kalemlerinden olan greçka, özellikle askerlerin günlük yiyecekleri arasında yer alıyor. Sabah sütle, öğle akşam et ya da farklı tatlarla hazırlanan greçka Rus sofrasının vazgeçilmezi. Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleşen gıda fuarına bu yıl 45 Türk firması katılıyor.
Zaman