Turizmdeki artış yavaşladı

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı temmuzda Gezi Parkı eylemlerinin etkisiyle geçen yılın ekim ayından bu yana en düşük artışı gerçekleştirdi.

Temmuzda gelen turist sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,48 oranında artışla 4 milyon 593 bin 511 oldu.

Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre turist sayısı ilk yedi ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,68 artarak 19 milyon 143 bin 152 kişi oldu. Temmuzda gelen 4 milyon 593 bin 511 yabancı ziyaretçinin 295 bin 667 kişiyle yüzde 6,44’ünü günübirlikçiler oluşturdu. Geçen ay en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Rusya yüzde 14,68 pay, 674 bin 353 ziyaretçi ile birinci, Almanya yüzde 13,85 pay, 636 bin 24 ziyaretçi ile ikinci, İngiltere yüzde 8,87 pay, yüzde 407 bin 372 ziyaretçi ile üçüncü sırada yer aldı. İngiltere’yi, Hollanda, Gürcistan, Fransa, Belçika, Bulgaristan, İran ve İsveç izledi. Yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 0,57, geçen yılın ilk yedi ayında ise yüzde 1,87 azalmıştı. Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, temmuz ayı verilerinin Ekim 2012’den bu yana en düşük yıllık gelişme olduğuna dikkat çekerek, “Yedi aylık süreçte görülen yüzde 10,7’lik artış ise bu yılın ocak-mayıs döneminde kaydedilen yüzde 18,5’lik artış ile sert bir tezat oluşturuyor. Yavaşlama yüzde 4,9 gibi ılımlı bir artış kaydedilen haziran ayında başladı. Trend temmuzda da devam etti ve sonuç olarak turist sayısında yıllık artış neredeyse durma noktasına geldi. Bu sert yavaşlamanın Gezi Parkı protestolarının etkilerini yansıttığını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Yabancı ziyaretçi sayısı şubat ayında yüzde 27,2, martta yüzde 26, nisanda yüzde 13, mayısta yüzde 17,9, haziranda ise yüzde 4,93 artış göstermişti.

Zaman

Ekonomi Haberleri