Tuncay Özkan: Hrant Dink, tek Ermeni aydınıdır

İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı gazeteci-yazar Tuncay Özkan, ''Hrant Dink, Ermeni sorununun emperyalist güçlerin bir oyunu olduğunu bilen ve karşı çıkan tek Ermeni aydındır'' dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada savunmasını yapmaya devam eden Tuncay Özkan, küfürlü telefon konuşmalarının iddianameye konulmamasını savcılardan rica ettiğini belirterek, ''(Koymayız) dediler, koydular. Bu iddianame, hukuku olmayan, sosyal sonuçları değiştirmeye çalışan bir iddianamedir'' diye konuştu.

İddianamedeki ''terör'' tanımının Türk Dil Kurumu sözlüğündeki ''özgürlük'' tanımıyla aynı olduğunu ileri süren Özkan, ''Özgürlük istemek suç mu? Ben Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın her bir maddesinin savunulmasına, vatan savunması olarak bakıyorum. Dünyanın en azılı teröristi benim. Bu Anayasa'yı ortadan kaldırıp yerine ne getireceğiz? Hiçbir şey yok, ama ben buradayım. Böyle dava olur mu, böyle yargılama olur mu?'' şeklinde konuştu.

Özkan, dönemin Başbakanı Turgut Özal ile ilgili anılarını da anlattığı savunmasında, ''Özal, bir toplantı yapacağı zaman ben gelmeden başlamazdı. (Tuncay geldi mi?) diye sorardı. Çünkü ben Cumhuriyet Gazetesi'ydim. Cumhuriyet Gazetesi muhalifti. O, muhalefet olmadan kendisinin de olamayacağını bilirdi. Şimdikiler bu nedenle onun çeyreği bile olamazlar'' dedi.

Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki bir Türkmen köyünden olduğunu belirten Özkan, ''O yöreleri iyi bilirim. Her dağı bilirim, madenlerini, bitkilerini bilirim. Sarıkızı bilirim. Sarıkız, bizim yörelerde bitkidir. Fırat Nehrinin üzerine o ottan dökerdik, balıklar suyun üstünde bayılırdı, yakalardık. Onu bilirim'' şeklinde konuştu.

Özkan, Hrant Dink'in dostu olduğunu ifade ederek, ''Onu katledenler namussuzdur, şerefsizdir. Yazdığım 'Yaraya Tuz Bastım' isimli kitapta ondan da alıntılar vardır. Hrant Dink, Ermeni sorununun emperyalist güçlerin bir oyunu olduğunu bilen ve karşı çıkan tek Ermeni aydındır'' dedi.

''Ararat'' isimli filmi yayınlamak istemeleri üzerine ''provokasyonlar olur'' diye kendisine uyarılar yapıldığını öne süren Özkan, filmi yayınladıktan sonra herkesin filmin ne kadar yanlış olduğunu anladığını ifade etti.

Muharrem ayında, ''Ramazan sohbetleri'' programı yapmayı düşündüğünü dile getiren Özkan, uyarılar aldığını, ancak programı yayınladıklarını ve hiçbir şey olmadığını söyledi.

-TOLON İLE GÖRÜŞME-

İddianamede, ''örgütte çok özel bir yeri olduğunun'' yer aldığını ifade eden Özkan, bunun delilleri arasında, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile yaptığı görüşmenin gösterildiğini savundu.

Özkan, ''Onu bir tanısanız, kendisi beyefendi. Bana (efendim) demiş, ben de ona (efendim) demişim. Bunlar nezaket cümleleri'' dedi.

İddianamede yer alan telefon tapelerine değinen Özkan, ''Suçla alakası olmayan buraya serpiştirilmiş telefon konuşmalarının yarattığı tahribattan nasıl çıkacağız?'' diye konuştu.

Birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile yan yana konulduğunu belirten Özkan, ''Veli Küçük ile nasıl beni yan yana koyuyorsun? Adam benim karşıtım. Yazdığım kitapta Susurluk ile ilgili bölümlere bakın'' dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün, Tuncay Özkan'ın savunmasına ara vererek, duruşmayı 24 Aralık Perşembe günü saat 09.30'a erteledi.
Zaman

Güncel Haberleri