İsmail Altunsoy'un haberi;
Fizan bölgesinde çalışmalara başlamak için incelemelerini sürdürdüklerini belirten yetkililer, kısa süre içerisinde faaliyete geçeceklerini açıkladı. Şirket daha önce Fizan’da 11 kuyudan 7’sinde petrol bulmuştu.
Milli petrol şirketi TPAO, Libya’nın Fizan bölgesinde petrol arama çalışmalarına 2009 yılında başladı. Çalışmalar sonunda 3 bin metrede petrole ulaşıldı. Açılan 11 kuyudan 7’sinde petrol bulundu. Zaman, ilk olarak 14 Kasım 2009’da ‘TPAO, Fizan’da petrol buldu’ başlığıyla konuyu kamuoyuna duyurdu. Ancak Libya’da Kaddafi dönemindeki iç karışıklıklar sebebiyle çalışmalara ara verildi. Ülkedeki iç karışıklıkların sona ermesiyle birlikte TPAO, bu bölgede üretim-test çalışmalarını yeniden gündeme aldı.
Şirket yönetimi, üretim-test çalışmaları için Libya’da görüşme ve incelemelerde bulundu. Enerji Bakanlığı kaynakları, şirketin bu bölgedeki faaliyetlerine kısa süre içerisinde başlanacağı bilgisini verdi. Çalışmalar bazı bloklarda arama, bazı bloklarda ise geliştirme şeklinde devam edecek. Milli petrol şirketi, son yıllarda yurtiçi ve yurtdışı petrol arama-üretim faaliyetlerine ağırlık veriyor. Fizan, Libya’da zengin petrol yataklarıyla öne çıkan bir bölge.
Kelime olarak ‘Çok uzak yer’ anlamında kullanılan Fizan, Libya’nın meşhur çöllerinin yer aldığı bölge olarak biliniyor. Ulaşım ve hayat şartları çok zor olan bölge, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sürgün yeri olarak kullanılıyordu. Bölge Trablusgarp’a kıyıdan yaklaşık 600 kilometre içeride, Sahra Çölü’nün doğusunda yer alıyor. Osmanlı yönetiminden sonra bölge İtalyan ve Fransızların işgaline uğradı. 1955’te Libya ve Fransa arasında yapılan anlaşmayla bölge Libya’nın oldu.
Zaman