Tıp Tarihçileri Şifaiye'de buluşacak

Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tıp tarihçileri ile Selçuklu tarihiyle ilgili çalışmalar yapan araştırmacıları, Şifaiye Medresesi'nin yapılışının 800. yılında Sivas'ta buluşturmayı planlıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Selçuklu sultanı 1. İzzeddin Keykavus döneminde 1217-1218 yıllarında yaptırılan Şifaiye Medresesi'nin, Anadolu'nun ilk hastanelerinden biri olduğunu söyledi.

O dönemde darüşşifanın temel felsefesinin fakir, yaşlı ve kimsesizlere ücretsiz sağlık hizmeti vermek olduğunu belirten Pürlü, "Bu, medeniyetimizin çok önemli bir unsurudur" dedi.

Bilinen ilk İslam hastanesinin 873 yılında Tolonoğlu Ahmed tarafından Mısır'da yaptırıldığını dile getiren Pürlü, ilk Selçuklu hastanesinin ise 1067 yılında Bağdat'taki Nizamiye medreseleri olduğunu kaydetti. İzzettin Keykavus tarafından 1217 yılında yaptırılan Şifaiye Medresesi'nin ardından 1228 senesinde Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın inşa edildiğini anımsatan Pürlü, Osmanlı döneminde de birçok şifahane açıldığını hatırlattı.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri