Bülent Aydemir'in haberi
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun şubat sonunda yayınladığı rapora göre, terörün Türkiye’ye maliyeti tazminatlarla toplam 10 milyar doları aştı
HÜKÜMETİN demokratikleşme açılımı çabalarıyla birlikte PKK terörünün Türkiye ekonomisine verdiği zarara ilişkin çeşitli kurumlar çalışmalar yürütüyor. Devlet Planlama Teşkilatı’nın terörün ekonomik maliyetine ilişkin kapsamlı çalışması devam ederken Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) da terörün ekonomik maliyetini çıkardı. USAK Raporu’nda yer alan tespitlerden bazıları şunlar:
Doğrudan mal ve eşya kayıplarının yanı sıra sigorta primlerinin yükselmesi, terör bölgesinde sigortalı iş yapabilmenin maliyetinin artması ve bunun sonucunda piyasada daha çok sigortasız işçi çalıştırılması sonucunu doğurdu. Nitelikli işgücü Batı’ya kaydı.
26 yıllık PKK terörü, Türkiye’nin borçlanma ve finansal faaliyetlerinde 100 milyarlarca dolarlık maliyet çıkardı.
Reel sektörde, tarım ve hayvancılık sektöründe ciddi kayıplar yaşandı. Terör öncelikli olarak bu tesisleri hedef aldı.
İşadamları ve toprak sahipleri bölgeden göç etti.
Ayrıca, terör bölgelerine nakliyatın diğer bölgelere göre dahamasraflı olması; terör bölgesinde sigorta primlerinin yükselmesi; personel kaydırımı nedeniyle kapkaç ve hırsızlık olaylarının artması da rapordaki tespitler arasında yer aldı.
Haber Türk