Tarımın hava kirliliğine etkisi araştırılıyor

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü, tarımsal faaliyetler sonucu havaya salınan karbon miktarını ölçmek için yeni bir proje başlattı.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koruklu İstasyonu'nda başlatılan proje ile Harran Ovası'nda toprak solunum oranı saptanacak. Toprak solunumuna etki eden araştırmayla parametrelerin (sıcaklık ve nem) oranları ve mevsimsel değişimleri belirlenecek. Çevre Mühendisi Didem Sakin tarafından yürütülen çalışmayla Harran Ovası topraklarının karbondioksit (CO2) çıkışıyla toprak solunumuyla ilgili sağlıklı bir veri elde edilmiş olacak. Türkiye'nin imza atmış olduğu Kyoto protokolü gereğince topraklardan salınan karbondioksit miktarının belirlenmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak bir adım atılmış olacak.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında otomatik toprak karbondioksit akış ölçüm cihazının kurulumu ile başlayan projede gerekli kalibrasyonlar yapılarak, 2014 Ekim ayından bu güne günlük ve saatlik olarak tüm karbondioksit salınımı kayıt altına alındı. Özellikle mısır tarlasına yerleştirilen ikinci bir başlıkla, mısır bitkisinin havayı ne kadar kirlettiği araştırılıyor.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, “Harran ovası topraklarının CO2 solunum oranı belirlenerek, bu konuda sağlıklı veri sağlanacaktır. Bu çalışma sonrasında farklı toprak ve iklim özelliklerine sahip olan bölgelerde aynı metotla ölçüm yapılarak karbon emisyonları belirlenebilir. Bu yönü ile de öncü bir projedir” dedi.

Projenin 135 milyon 719 TL bütçesi ile 2017 yılına kadar devam etmesi bekleniliyor.

IHA

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri