Sudan'ın Faşir kentinde 177 bin sivil mahsur: Soykırım yapılıyor

Sudan Doktorlar Sendikası, ülkenin batısındaki Kuzey Darfur eyaletinin merkezi Faşir kentinde 177 bin kişinin halen mahsur olduğunu, kentteki ölü sayısının binleri bulduğunu bildirdi

Sendikadan yapılan açıklamada, Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) kenti ele geçirmesinin ardından Faşir'de yaşanan "vahşi katliam ve insani çöküş" en sert ifadelerle kınandı.

Faşir'de yaşananların "soykırım, sistematik etnik temizlik ve tam teşekküllü savaş suçu" niteliğinde eylemler olduğu vurgulanan açıklamada, "HDK, 28 Ekim'de, etnik temelli bir katliam gerçekleştirerek silahsız sivilleri hedef almıştır. Saha ekiplerimizin raporlarına göre, iletişim kesintileri ve güvenlik yokluğu nedeniyle ölenlerin tam sayısı bilinmemekte ama binlerle ifade edilmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, "HDK'nin Faşir'e girmesinin ilk saatlerinde 2 bin sivil öldürüldü. Masum insanlar diri diri yakıldı. Kentte 177 bin kişi halen mahsur durumda ve büyük çoğunluğunun toplu şekilde öldürüldüğü, araçlarıyla kaçmaya çalışanların ise araçlarının içinde yakıldığı değerlendirilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, HDK güçlerinin kentteki hastaneleri, tıbbi tesisleri ve eczaneleri yağmaladığına dikkat çekildi.

"Faşir'deki Suudi Hastanesi'nde 450'den fazla hasta ve yaralı infaz edildi, sahra sağlık merkezlerinde ise yaklaşık 1200 yaşlı, yaralı ve hasta öldürüldü." ifadeleri kullanılan açıklamada, kentte geniş çaplı insan hakları ihlallerinin belgelenmeye devam edildiği aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu insan hakları ihlalleri arasında, "saha infazları, ev baskınları, cinsel şiddet ve mağdurların kendi mezarlarını kazmaya zorlanarak diri diri gömülmesi" gibi olayların yer aldığı kaydedildi.

SUDAN’DA KATLİAMLARDAN SORUMLU TUTULAN HDK LİDERİ DAGALU'DAN İTİRAF

Sudan'da orduyla çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) lideri Muhammed Hamdan Dagalu, sosyal medya hesabından yaptığı video paylaşımda, "Faşir’de ihlaller olduğunu gördüm. Bunları araştırmak üzere soruşturma komitesinin kurulduğunu ilan ediyorum. Soruşturma komiteleri şu an Faşir’e ulaştı." dedi.

Soruşturma komitelerinin sorumlulardan hesap soracağını savunan Dagalu, şehirde sivillerin hareket etmesine izin verildiğini ve gözaltına alınan sivillerin serbest bırakılması sürecinin incelendiğini öne sürdü.

Dagalu, halka evlerine geri dönme çağrısında bulunup, "Başınıza gelen felaketten dolayı üzgünüz ancak zorlandık, başka seçeneğimiz yoktu, savaş bize dayatıldı. Şehri güvence altına aldıktan sonra tüm birlikler şehir dışında konuşlanacaktır." diye konuştu.

"SUDAN HALKI DİRENİŞ VE ONUR TİMSALİ BİR DURUŞ SERGİLİYOR"

Sudan devlet televizyonundan yayımlanan konuşmasında Sudan Başbakanı Kamil İdris, "Faşir'de yaşanan katliam ve korku salma eylemleri, köklü bir halka karşı işlenmiş soykırım ve etnik temizlik niteliğinde savaş suçlarıdır." ifadesini kullandı.

İdris, "BMGK'yi, bölgesel örgütleri ve etkili ülkeleri, devam eden suç ve ihlallerin derhal durdurulmasını, sivillerin tam korunmasını sağlayacak hızlı ve kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz." dedi.

"Bu suçları planlayan, finanse eden, uygulayan veya kolaylaştıran herkesin hesap vermesi gerektiğini vurgulayan İdris, "Sudan halkı direniş ve onur timsali bir duruş sergiliyor. Uluslararası toplumdan hak ve adaletin yanında durmasını, elitlerin bildiriler ve kınamalarla yetinmemesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan İdris, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara da sorumluluk üstlenmeleri, suç ve ihlalleri açıkça kınamaları, bunların durdurulması ve faillerin yargılanması için somut adımlar atmaları çağrısında bulundu.

BMGK, SUDAN'DA HDK'NİN FAŞİR KENTİNE YÖNELİK SALDIRILARINI KINADI

BMGK, Sudan'ın Faşir kentindeki çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

HDK'nin sivillere karşı işlediği bildirilen "yargısız infazlar" ve "keyfi gözaltılar" gibi eylemleri ile Faşir'deki saldırıları kınanan açıklamada, BMGK'nin "büyük çaplı vahşetlerin, özellikle etnik temelli saldırıların" artabileceği konusunda endişelendiği ifade edildi.

HDK'nin Faşir kuşatmasını kaldırmasını ve çatışmalara derhal son verilmesini talep eden Konsey kararındaki hükümleri "ivedilikle uygulaması" çağrısı yapılan açıklamada, ülkede artan şiddet nedeniyle "derin endişe" duyulduğu vurgulandı.

Açıklamada, faillerinin hesap vermesi gerektiğinin altı çizilerek, "BMGK üyeleri, Sudan'daki tüm taraflara uluslararası hukukla uyumlu biçimde güvenli ve engelsiz insani erişime izin vermeleri, sivilleri koruma ve kentten kaçmaya çalışanlara güvenli geçiş sağlama çağrısında bulundu." ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada, HDK'nin, kontrol ettiği bölgelerde "paralel bir yönetim" kurulmasına yönelik girişimlerin reddedildiği belirtildi.

EL-EZHER KURUMU, FAŞİR'DE SİVİLLERİN KORUNMASI İÇİN "ACİL MÜDAHALE" ÇAĞRISI YAPTI

El-Ezher Kurumundan yapılan açıklamada, "Sudan'ın Faşir kentinde masum sivillere karşı işlenen korkunç ihlaller ve suçlar, cinayet, bombalama, aç bırakma ve mahrum bırakma gibi eylemler, tüm insani değerlerin, dini ilkelerin ve uluslararası sözleşmelerin açık bir ihlalidir." ifadeleri kullanıldı.

Sudan'ın önde gelenlerine ve dünyadaki akil insanlara seslenilen açıklamada, Sudan halkına karşı işlenen suçların ve ihlallerin durdurulması için acil müdahale ve arabuluculuk yapma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, itidalli davranmanın, Sudan'ın çıkarlarını ve birliğini korumanın, masum sivillerin kanını dökülmesinin durdurulmasının ve ölümlere yol açan, ulusal birliği parçalayan şiddetin sona erdirilmesinin önemine dikkati çekildi.

Saldırganlara, öldürdükleri kişilerin kendileriyle "aynı dini, vatanı ve etnik kökeni paylaşan Sudanlı kardeşleri oldukları" hatırlatılan açıklamada, kötü niyetli siyasi çıkarların tetiklediği çatışmaların yalnızca daha fazla ölüm getireceği kaydedildi.

Çatışmaların Sudan'ı zayıflatmayı, kaynaklarını kontrol etmeyi, servetini yağmalamayı amaçlayan dış gündemlere hizmet ettiği aktarılan açıklamada, El-Ezher Kurumu'nun Sudan'a acil yardım göndermeye hazır olduğu ifade edildi.

Uluslararası topluma insani ve ahlaki sorumluluklarını üstlenme ve Sudan'daki ihlalleri durdurmak, masum sivilleri korumak için derhal müdahale etme çağrısında bulunuldu.

SUDAN'DAKİ ÇATIŞMALAR VE HDK GÜÇLERİNİN İHLALLERİ

Sudan, 15 Nisan 2023'ten beri ordu ile dış destekli HDK arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti Faşir, şiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK'nin kontrolüne girdi.

On binlerce kişinin çatışmalardan kaçtığı kentte HDK'nin sivilleri zorla yerinden çıkardığı ve çok sayıda silahsız kişiyi öldürüp, bu kişilere işkence ettiği anlar HDK mensuplarının paylaştığı videolara yansımıştı.

aa

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri