Soma mağdurları için çok yönlü program devrede

Soma'da hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınlarının kimseye muhtaç olmadan yaşamaları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca çalışmalar yürütülüyor.

Kazanın meydana gelmesinden kısa süre sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğünce görevlendirilen ekibin Soma'ya ulaşmasıyla çalışmaların ilk adımı atıldı. Kazanın ertesi günü, sosyal ve psikolojik destek sağlamak üzere, daha önce bu tür olaylarda görev yapan deneyimli personelin de aralarında bulunduğu 300 kişilik ekip oluşturuldu.

Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği ve cenazelerin defnedildiği süreçte, Eynez Maden sahası, Soma Devlet Hastanesi ve cenazelerin ailelere teslim edildiği Kırkağaç soğuk hava deposunda acil psikososyal destek hizmeti sunuldu. Kazayı takip eden günlerde, hayatını kaybeden 301 işçinin ailesine taziye ziyaretine gidilerek, nakdi ve ayni sosyal yardımlar ulaştırıldı.

Ailelerin kazanın ardından yaşayabilecekleri maddi sorunların karşılanması için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ilk etapta 1 milyon 300 bin lira gönderildi. Sosyal yardım ve inceleme görevlileri aracılığıyla yaşamını yitiren işçilerin ailelerine, acil olarak nakdi yardım yapıldı, iaşe paketi dağıtıldı. Cenazelerin defnedildiği köylerde öğle yemeği verildi. Cenazeleri şehir dışına defnetmek isteyen ailelerin ulaşım giderleri karşılandı. Kazada yaralanan ve sağ kurtulanların ailelerine de ihtiyaca göre sosyal yardım verildi. 

Maddi zorluk çekenlere yardım

Yapılacak ayrıntılı sosyal inceleme sonucu maddi zorluk çeken ailelere sosyal güvenlik kapsamındaki hakları verilinceye kadar maddi yardım yapılacak. Ailelere, ölüm aylığı ve ölüm gelirinin haziran ayından itibaren bağlanması planlanıyor. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin konut sorununa çözüm üretmek için de girişimde bulunuldu. Çalışma kapsamında, hayatını kaybeden 301 işçinin ailelerine birer konut edindirilmesi planlanıyor.

Rehabilitasyon çalışmaları bir yıl sürecek   

Psikososyal desteğin sürmesi için yapılan planlama kapsamındaysa, olaydan etkilenen her il için ayrı ekipler oluşturuldu. Bir psikolog ve bir sosyal çalışmacıdan oluşan ve her dört ekibe bir psikiyatri uzmanının eşlik ettiği ekipler, olaydan yedi gün sonra ev ziyaretlerine başladı.

Aileleri güçlendirme ve bilinçlendirme çalışmalarında, cenaze sahibi ailelerin yanı sıra olaydan sağ kurtulanlar ve aileleri, arama kurtarma çalışmalarında görev alan madenciler, olay yerinde çalışan diğer personel ve geriye kalan bütün vatandaşlarla görüşme yapılıyor. Ailelerin aynı ekip tarafından, ikincisi bir ay, üçüncü altı ay sonra olmak üzere üç kez ziyaret edilmesi planlanıyor.

Evde psikososyal destek çalışması kapsamındaki ziyaretler Manisa, İzmir, Kütahya, Balıkesir, Zonguldak, Uşak, Isparta, Hakkari, Çorum, Aydın, Çankırı, Adana, Bartın, Mersin, Denizli, Karabük ve Erzurum'da sürdürülüyor. Facianın ardından rehabilitasyon çalışmaları bir yıl devam edecek.

AA

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri