Dr. Esra Karaaslan: 'Zahmeti bir yana ölümcül tehlikesi olması ve hatta pek çok kişinin hayatına son vermesi üzüyor. Bu yüzden soba kullananların son derece dikkatli olması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ilk husus iyi bir soba ve kaliteli yakacaktır. Zira çoğu soba kömürdeki uçucu maddeleri yakamadığı için zehirlenmeler meydana gelebiliyor. Soba, oda içerisinde en uygun yere kurulmalı ve yerden en az 5-10 santim yüksekte olmalıdır. Ayrıca boruları temiz olmalı ve yakılırken en fazla üçte iki oranında doldurulmalıdır' dedi.
Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gaz olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Karaaslan: 'Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı bir ortamda meydana gelen yanma sırasında olur. Bacası çekmeyen şofben, soba, ocak bunlara neden olabilir. Ayrıca karbonmonoksitin kullanıldığı veya üretildiği iş kollarında da meydana gelebilir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir' dedi.
Dr. Esra Karaaslan: 'Kazada yerinden uzaklaştırma, temiz havaya çıkarılmalıdır, suni solunum, gerekirse entubasyon, yüzde 100 hiperbarik oksijen verilir, solunum ve dolaşıma yardımcı ilaçlar verilir, hasta sıcak tutulmalıdır, suni solunum ve gerekirse kalp masajı uzun süre yapılmalıdır' dedi.
Yeni Şafak