Şeytanın ve şerlerin yaratılması şer midir ?

Şeytanın veya bize göre şer olan şeylerin yaratılmasında ne gibi hikmetler vardır

Zeki Işık'ın yazısı:

Şeytanın veya bize göre şer olan şeylerin yaratılmasında ne gibi hikmetler vardır. Oysa zahire göre insanlar şeytan ve şerlerden  fayda değil zarar görüyorlar. Bunun hikmeti nedir.

-Şeytanın veya bize göre şer olan şeylerin yaratılması şer değildir. Onları yapmak şerdir. Allah yarattığı her şeyde öncelikli olarak şerri değil de hayrı faydayı ve hikmeti murat eder.

-Şer ve çirkin dediğimiz şeyler bizatihi şer olan şeyler değildir. Onlar hayırlı ve güzel neticelerin vücuda gelmesi için yaratılan şeylerdir. Buna şeytanın yaratılmasını örnek vere biliriz.

-Eğer şeytan olmasa insanın makamı sabit kalır ve terakki ve tekemmül edemezdi. Nasıl ki meleklere şeytan ve nefis musallat olmadığı için makamları sabittir terakki ve tedenni etmezler.

-İnsana şeytan ve nefis musallat olduğu için insanların dünyasında manevi terakki ve tedenni vardır. Bir tarafta Enbiya ve evliyalar, diğer tarafta Nemrut ve Firavunlar ortay çıkmıştır.

-Eğer bizler bize bildirilen yolda gidersek şeytanlar bize zarar vermez bizim Allah katındaki derecemizi arttırmaya vesile olurlar. Eğer biz helalı bırakır da harama gitsek o zaman iflahımızı keserler.

-Mesela ateş bize hizmet içindir. Ondan ısınma yemek pişirme gibi çok şeylerde faydalanırız. Fakat niyeti bozuk olanlar ateşi başkasının evini veya malını yakmakta kullansa bu o kişinin kabahati olur.

-Şeytan nefis ve şerlerde böyledir. Biz dinimizin yapma gitme yeme içme dediği emirlerine uysak şeytan ve avenesi bize hiçbir zarar veremez. Sadece maneviyatta mertebe kazanmamıza vesile olurlar.

-Şeytanlar manevi terakkiye vesile olduğu için insanlara musallat olmasına Allah izin vermiştir. Çünkü az zarar ile büyük kar elde edilecektir. Kan giren olan parmağı keserek kolu ve vücudu kurtarmak gibi.

-Bilindiği gibi Allah Hz. Adem as ilk insan ve ilk Peygamber olarak topraktan yaratılmış ve Ona Melek ve cinlerde olmayan istidat ve kabiliyetler vererek onu halife-i mahlukat olarak dünyaya gönderdi.

-Şeytan içindeki gurur ve kibir sebebiyle Allah’ın emrine itaat etmedi ve Allah’ın rahmetinden ve Cennetinden kovuldu. Gurur ve kibir şeytanın en açık bir vasfı olarak şeytan ve şeytana uyanların ahlakı oldu.

-Şeytan Allah’ın  rahmet ve cennetinden kovulmasına insanı sebep olarak görmüş ve insana bunun içinde düşman olmuş ve insanında rahmet ve cennetten kovulmasına sebep olmak için Allahtan izin istedi

-Allah cc şeytanın bu isteğini kabul ederek şeytana kıyametin kopmasına kadar mühlet verdi. Fakat Allaha kendisine samimi bir şekilde kulluk yapan ve emrine uyanlara hiçbir zarar veremeyeceğini de bildirdi.

-Şeytan cinlerin atasıdır ve nursuz ateşten yaratılmıştır. Şeytanın hayra kabiliyeti yoktur. İşi şer ve tahriptir. En büyük derdi biz insanları kendisi gibi Allaha cc asi ve günahkar yapmaktır. Bunun için her yola ve hileye baş vurur. Özellikle insanların gaflet ve zaaflarından faydalanır. Şeytanlar en  çok Allaha kulluk yapan iyi insanları bozmak için uğraşır. Bozuk insan zaten bozuktur. O bozuk olmayanları bozmaya uğraşan ve onları Allah yolundan kendi yoluna çevirmeye çalışandır. Şeytanın en yakın yardımcı  dostları ve iş birlikçileri  başta  nefis olarak insanın gafleti cehaleti taassup ihtilaf ve şeytanlaşmış insanlardır.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Güncel Haberleri