Sayılarla zalimin zulmünden kaçan mültecilerin durumu

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvılava, göçmen sorunlarına dikkat çekti ve o sayıları açıkladı

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvılava, 'Türk deniz Kuvvetleri'ne göre 8 binden fazla kişi denizde yakalanmıştır. 2016 Eylül ayı itibariyle 1176 kişi de denizde hayatını kaybetmiştir. Dünyada 5400 göçmen geçen yıl kayboldu. 'dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ile Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü işbirliğinde Konya'da Dedeman Otel'de 'Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi' düzenlendi. Kongrede konuşan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Türkiye Misyon Şefi Lado Gvılava, göçmen sorunlarına dikkat çekti. Türkiye’nin konumu ve uluslararası ilişkilerinin mülteciler tarafından çekici hale geldiğinin ifade eden Lado Gvılava şunları söyledi:

'Türkiye’nin dinamik ekonomisi, coğrafi yapısı, Avrupa Birliği ile olan ilişkileri, buraya göç eden kişi için çokta çekici hale gelmektedir. Bu noktada mevsimlik göçler ve öğrenciler Türkiye’ye gelmektedir. Deniz de yakalanmış olan göçmenlerin bir kısmı da insan ticaretine karışmış olan kişilerdir. Bu noktada tabii ki dünya Suriye’deki şiddet olaylarının arttığını görmektedir. Özellikle kadınlar, çocuklar, engelliler sorun yaşamıştır. Türkiye’nin kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmesini destekliyorum. Türkiye’deki mülteci sorunlarıyla baş edebilmek için yıllardır Uluslararası Göç Örgütü de Türkiye’de önemli kritik bir rol oynamıştır. Türkiye’de teknik uzmanlığın sağlanması, sınır yönetiminin sağlanması ve insani kalkınmanın sağlanması çerçevesinde biz Türkiye’de oluşturulan göç politikaları esasında Türkiye’nin bölge de siyasi olarak elinin güçlü tutulmasını siyasi olarak sağlamaktadır. '

1176 GÖÇMEN DENİZLERDE HAYATINI KAYBETTİ

Lado Gvılava, Türkiye'de 3 milyondan fazla Suriyeli göçmenin olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu insanlar Türkiye’nin geçici koruması altındadır. Yarım milyon göçmen burada çalışmaktadır. Türk deniz kuvvetlerine göre 8 binden fazla kişi denizde yakalanmıştır. 2016 Eylül ayına göre de, 1176 kişi de denizde hayatını kaybetmiştir. Dünyada 5400 göçmen geçen yıl kayboldu. Bu noktada dikkate alınması gereken şudur; göçmenliğin kolaylaştırılması, bu sığınmak amacıyla gelen olabilir, çalışmak amacıyla gelenler olabilir. Buna dikkat edilmeli. '

Konuşmaların ardından Suriyeli ilköğretim öğrencilerinin Suriye’deki savaşı anlatan çizimlerinin yer aldığı resim sergisi gezildi. 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri