Ramazan fırsatçıları vurgun peşinde

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Tunç, 'Aynı hayvanın eti satılıyor ama fiyat aralığı yüzde 80'e ulaşmış durumda. Bu, tamamen kar amaçlı yapılan bir aldatmacadır' dedi.

Türkiye'de Et ve Süt Kurumu mağazalarında 17,75 liraya kıyma ve 22,50 liraya kuşbaşı et satılırken, diğer işletmelerde aynı ürünler yüzde 80'lik fiyat artışıyla müşterilere ulaşıyor. Ramazan öncesi Et ve Süt Kurumu mağazalarında kıymanın kilogramı yüzde 4 indirimle 17 lira 75 kuruştan, kuşbaşının kilogramı ise yüzde 2,2 indirimle 22 lira 50 kuruştan satışa sunuluyor.

FİYATA DİKKAT

Tunç, Et ve Süt Kurumu'nun aldığı son kararla tüketicilerin ucuz et alacağını söyledi. Kurumun fiyatları düşürme kararının provoke edilmeye çalışıldığına dikkati çeken Tunç, 'Et ve Süt Kurumu'nun piyasada etkisi büyük. Bu fiyat indirimiyle tüketicimiz, 17 liraya kıyma, 23 liraya da kuşbaşı yiyecek. Bunun üzerinde verilen her para haksız kazanç demektir. Tüketicilerimiz bu noktada dikkatli olmalı' diye konuştu.

ET VE SÜT KURUMU KARKAS ET SATABİLİR

Ramazan ayı öncesinde hazırlıkların tamamlandığını dile getiren Tunç, 'Vatandaşlarımız, Ramazan dolayısıyla et tüketiminden haksız kazanç sağlamaya çalışanlar karşısında dikkatli olmalı. Bu tür yerlerden alışveriş yapmamalı. 24 liranın üzerinde kuşbaşı satmak büyük bir haksızlıktır' ifadesini kullandı.

Fiyatların düşmemesi halinde Et ve Süt Kurumu'nun karkas et satışına da başlayabileceğine dikkati çeken Tunç, 'Şu anda Et ve Süt Kurumu, piyasanın yüzde 3'lük kısmına hakim. Geri kalan kısım da büyük tüccarlar hakim. Burada üretici ve tüketici arasındaki halkalar azalmalı. Bu şekilde fiyatlar daha da düşecektir çünkü bu insanlar çok para kazanacak diye fiyatlar artıyor' şeklinde konuştu.

İŞLETMELER İNDİRİMİ YANSITMIYOR

Tunç, Et ve Süt Kurumu ile özel işletmelerin aynı ürünleri yüzde 80'lik fiyat farkıyla sattığını vurgulayarak, 'Et ve Süt Kurumu, fiyatlarını indirdi. Diğer işletmelere yüzde 15'lik kazançlar yetmiyor. Kurumla diğer işletmeler arasında yüzde 80 fiyat farkı var. Et satışından yüzde 60 kar elde etmeye çalışıyorlar. Bundan dolayı fiyatlarda düşüş olmuyor' dedi. Tunç, 'Et ve Süt Kurumu'nun 17,5 liraya sattığı kıyma diğer işletmelerde bir anda 30 liraya yükseliyor. Bu tamamen aldatmacadır. Haksız kazanç söz konusudur' diye konuştu.

Yeni Şafak

Güncel Haberleri