Pilot olmayan, İHA’ları uçuramayacak

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), daha çok askerî amaçlı kullanılan İnsansız Hava Araçları (İHA) ile ilgili geniş kapsamlı bir yönetmelik hazırlığı başlattı.

Mustafa Gün'ün haberi:

Buna göre pilot lisansı olmayan (PPL) kişiler İHA’ları kullanamayacak. En az lise mezunu ve 18 yaşından büyükler, güvenlik soruşturmasından geçtikten sonra hava araçlarını kullanmaya hak kazanacak.

İHA’ları kullanacak kişilerin sahip olması gereken kriterlerin belirleneceği yönetmelikte bu hava araçlarının uçuşa elverişliliği ve operasyonlar sırasında sunulacak hava trafik hizmetlerine ilişkin usul ve esaslar da kayıt altına alınacak. Düzenleme, 4 kilonun üzerindeki model uçakları da kapsayacak ve hava araçlarını kullanma şartlarını sınırlayacak. SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, sivil amaçlı petrol ve demiryolu hatları ile yüksek yapıların kontrolü, zirai ilaçlama ve ürün rekoltesinin tespiti ile olağanüstü durumlarda uçurulacak insansız hava araçlarının da yönetmelik kapsamında olduğunu söyledi. Ekşi, İHA’ların en fazla 150 metre havalanabileceğini ve en fazla 50 kilometre hızla uçabileceğini ifade ederek, “İHA’ların, istisnai durumlar dışında yerleşim yeri üzerindeki uçuşlarına müsaade etmeyeceğiz. Belediyelerin işlerinde ve fotoğraf çekimi gibi taleplere izin verilebilecek.” dedi.

Zaman

Güncel Haberleri