Emeti Saruhan'ın haberi:
Topkapı Sarayı Müzesi'ndeki Kutsal Emanetler Ramazan'da bir başka ilgi görüyor. Müze Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun Kuzey Afrika'nın iç kesimlerinden gelen Müslümanların heyecanlarının gözlerinden okunduğunu söylüyor. Hindistan'dan gelen bir grup ise Peygamber Efendimize hürmetlerinden içeri ayakkabılarını çıkararak girmiş.
Dursun, Müslümanlarda Peygamberimize karşı sonsuz bir hürmetin olduğunu, Kutsal Emanetlere olan yaklaşımın ise mezhep, tarikatlar ve meşrebe göre değiştiğini anlatıyor. Şia, Caferi, İran'dan, Lübnan'dan, Azerbeycan'dan gelen ziyaretçilerin Hz. Ali ve ehli beyte verilen önemi görünce 'Allah razı olsun biz böyle bilmiyorduk' dediklerini kaydediyor.
İslam ülkelerinden sırf Kutsal Emanetleri görmek için gelenlerin olduğunu da söyleyen Dursun Kuzey Afrika'nın iç kesimlerinden, Senegal'den, Çat'tan, Burkina Faso'dan gelenlerin gözlerinde o heyecanı gördüğünü anlatıyor. Kutsal Emanetlere en fazla ilginin Pakistanlı ve Hintli Müslümanlar tarafından gösterildiğini söylüyen Haluk Dursun bir anısı da şöyle paylaşıyor: 'Bir Hintli grup geldi. İçeriye girecekler. Bana 'Biz buraya ayakkabıyla girmeye utanıyoruz. Ayakkabılarımızı çıkarabilir miyiz' dediler. Normal uygulamada böyle bir şey yok ama o kadar samimi ve içtendiler ki. Çıkarabilirsiniz dedik. Ayakkabılarını çıkarıp öyle girdiler.'
Haluk Dursun için, ayrı yeri olan iki ziyaretçi grubu daha var. Biri Bosnalılar, diğeri de Anadolu'dan gelen teyzeler.
Yeni Şafak