OSLO - Norveç’in başkenti Oslo’da dün yerel saatle 15.26’da gerçekleşen şiddetli patlamada, Başbakanlık binasıyla bakanlıkların olduğu bölge savaş alanına döndü. Norveç polisi, patlamaya bomba yüklü bir aracın sebep olduğu sonucuna vardı. Devlet yayın kuruluşu NRK, 7 kişinin öldüğünü, 15 kişinin de yaralandığını, 2 yaralının durumunun ağır olduğunu, binaların içinde yaralılar olduğunu duyurdu. Polis kent merkezini boşaltırken tren seferlerini durdurdu. Olay sırasında makamında olmayan Başbakan Jens Stoltenberg, TV2 televizyonuna telefonla yaptığı açıklamada kendisinin ve bakanlarının iyi olduğunu belirtti. “Yaşananın bir terör saldırısı olduğunu söylemek için erken” diyen Başbakan, polisin tavsiyesine uyarak nerede olduğunu açıklamadı. Muhalefetteki Hıristiyan Halk Partisi’nden Geir Bekkevold ise, olayın, “Norveç’te İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana meydana gelen en şiddetli eylem olduğunu” belirtti.
Gençlere ikinci saldırı
Norveç bu saldırının şokunu atlatmaya çalışırken ikinci bir saldırı haberi de Stoltenberg’in lideri olduğu İşçi Partisi’nin düzenlediği gençlik kampından geldi. Oslo yakınlarında bir adadaki kampa gelen polis üniformalı bir kişinin etrafa rastgele ateş açtığı olayda bir görgü tanığına göre 80 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı. Polis olayla ilgili olarak bir kişiyi gözaltına alırken saldırganın rutin kontrol yapacağını söyledikten sonra kalabalığa ateş açtığı bildirildi.
Norveçli, İslam karşıtı saldırgan
32 yaşındaki 1.90 boyunda ve Norveçli olduğunu belirtilen saldırgan yakalandı. Ppolis, açılan ateşin bombalı saldırıyla bağlantılı olduğuna inandıklarını söyledi. Toplantının düzenlendiği adada başka patlayıcıların da olma ihtimali üzerinde duruluyor. Norveç medyası şüphelinin aşırı sağcı ve İslam karşıtı görüşe sahip olduğunu belirtiyor.Dünyanın en sakin kentlerinden birinde meydana gelen saldırının tatil dönemine rastlaması ve cuma günleri kamu çalışanlarının işten erken çıkması sayesinde ölü ve yaralı sayısının az olduğu yorumları yapılıyor.
radikal