Oktay Kuban ve Başsavcı Engin için suç duyurusu

Denizli Demokrat Avukatlar Platformu (DEDAP) üyesi 50 avukat, Balyoz şüphelilerini tahliye eden Hâkim Oktay Kuban ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin hakkında suç duyurusunda bulundu

Resul Cengiz'in haberi

İki yargı mensubu, 'yetki ve görevlerini kötüye kullanmak'la suçlandı. Şikâyet dilekçesini Adalet Bakanlığı'na gönderen avukatlar, Başsavcı Engin'i istifaya davet etti.

DEDAP sözcüsü avukat Özcan Aksoy, Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde (DGC) düzenlediği basın toplantısında, son zamanlarda Türkiye'de yargı alanında olağandışı olaylar yaşandığını söyledi. Devletin güzide kurumlarının başında bulunan görevlilerin, devam etmekte olan soruşturma ve davaları etkilemeye yönelik fütursuzca açıklamalar yaptığını hatırlatan Aksoy, "Hatta daha da ileriye giderek, Anayasa'yı ihlal olarak kabul edilebilecek ve ceza gerektirecek şekilde yargıya müdahale ettikleri ve yargıyı etkilemeye çalıştıkları görülmektedir." dedi. Yargıyı etkileme olaylarının en vahimini Balyoz soruşturmasında yaşadıklarını vurgulayan Aksoy, şöyle devam etti: "Bu soruşturma safhasında yaşananlar, hukukçular olarak bizleri derinden etkilemiş ve hayretler içerisinde bırakmıştır. Şimdiye kadar yargıya yapılan müdahaleler, çoğunlukla yargı dışından gelmekteydi. Ancak bu olayda, yargıya müdahale direkt olarak yargının kendisinden gelmiş bulunmaktadır. Bu olayı vahametle karşılıyoruz."

Aksoy, soruşturmada tutuklananların Nöbetçi Hâkim Oktay Kuban tarafından tahliye edilmesinin ardından hâkim heyeti tarafından yeniden tutuklama kararı çıkmasının Kuban'ın kararlarının hukukiliği konusunda şüphe oluşturduğunu kaydetti. Bu durumun, toplumun adalete olan güven duygusunu zedelediğini anlatan Aksoy, şu ifadeleri kullandı: "Talepleri mahkeme ve hâkim kararlarıyla desteklenen savcıların, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından görevden alınması ya da onların tabiriyle görevden alınmayıp, sadece dosyadan el çektirilmeleri yargıya açıkça müdahaledir. Bu safhada, soruşturmanın sekteye uğratılması sebebiyle şüphelilerin delilleri karartması yoluyla kamunun uğrayacağı zararların sorumlusu Başsavcı Aykut Cengiz Engin'dir. Demokratik yapıya sahip hukuk devletini keyfi yönetime sahip sistemlerden ayıran en önemli faktör; kim olursa olsun herkesi yasalar karşısında eşit kabul etmek ve kimseye ayrıcalık tanımamaktır. Bizim milletimiz adalet fikri ve adalet anlayışı noktasında uygar milletlerden öndedir. Hak ve hukukun en geniş biçimde uygulanması ve yerleşmesi kapsamında bundan sonra yapılabilecek hukuk ihlallerinin önüne geçmek amacıyla; kanunun kendilerine verdiği yetkileri ve görevi kötüye kullanmaları nedeniyle Hâkim Oktay Kuban ve Başsavcı Aykut Cengiz Engin hakkında suç ihbarında bulunuyor ve kendilerini şikâyet ediyoruz. Kamu vicdanında bu derece isimleri yıpranmış bu kişileri derhal istifaya davet ediyoruz."
Zaman
 

Güncel Haberleri