Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama’nın İslâm dünyasına beklenen hitabı ile ilgili bir açıklama yaparak, “bu konunun bir hitaptan daha fazla şey gerektirdiğini, Obama’nın Türkiye ziyaretinin de bunun bir parçası olduğunu” açıkladı.
Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, yaptığı açıklamada, ABD ve İslâm dünyası arasındaki ilişkilerde “güçlü, sağlam bir gelişmeye ihtiyaç olduğunu” belirtti. Obama’nın Perşembe günü Kahire’de yapması beklenen konuşmasında, “ABD’nin dünyadaki Müslümanlara uzanması ve buna, ABD’deki Müslümanların yapabilecekleri katkıyı tartışmayı planladığını” ifade eden sözcü, ancak konunun “sadece bir hitap meselesi olmadığını” da kaydetti.
Obama’nın uzun süredir beklenen “İslam dünyasına hitabı” konusuyla ilgili olarak sözcü Gibbs, “Başkan, ABD-İslam dünyası ilişkilerinin geliştirilmesi konusunun bir hitaptan daha fazla şey gerektirdiğine inanıyor” dedi ve Başkan’ın yaptığı Türkiye ziyaretinin de bunun bir parçası olduğunu söyledi. Sözcü, Obama’nın Nisan ayında Türkiye’ye yaptığı ziyaretin, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin hep, “Başkan’ın, İslam dünyasına uzanma çabalarının bir parçası olduğunu” ifade etti.
Yeni Asya