Nehcü'l-Enâm Eseri Üzerine Türkçe Notlar-8

Abdulkadir ÇELEBİOĞLU

[MÜÇTEHİD] İMAMLAR MEBHASI

Mezhepler dört tanedir, imamlarıyla birlikte. Bil ki, şüphesiz dördü de haktır. [Bu imamlar]; Numan [bin Sabit], Ahmed [bin Hanbel], Mâlik [bin Enes] ve bize göre dinde rükün [yani takip ettiğimiz müçtehid] imam Şafiî'dir [Muhammed bin İdris'dir]. Bizim imamımız İmam Eş'arî'dir. Diğer imamımız da, Maveraü'n-Nehirli Ebû Mansur'dur [Muhammed bin Muhammed bin Muhammed Maturidî'dir]. İkisinin kabul ettiği akîde, hak akîdedir. Geri kalan yedi akîde, bâtıldır [kabul görmemiştir].

Her kim ki bu akîdelerin dışında bir akîde seçerse, o kimse ehl-i ifsâd ve ehl-i bid'at olur. Lakin ehl-i kıbleye kâfir demeyeceksin. Tâ ki onda sarîh bir şekilde küfür işitmedikçe. Hiç kimsenin küfrüne razı olmayacaksın. Onların İslâm olması için acele etmeye muhîb olacaksın [isteyeceksin].

Sihrin hiçbir çeşidini helal görme. Hiç kimseye de 'dinden çıkmış, kâfir' deme, ilahlık iddiasında bulunma. Her ne kadar sende, keşf û keramet olsa dahi.

Mushafları kirletme. Mescidlere de necis şeyleri bırakmaktan da çekin. Belli şahıslara lanet okuma lakin umumî lanet olabilir.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.