Müslümanlara para cezası kesiyorlar

Arakan'da yaşanan insanlık dramı bitmek bilmiyor

Arakan’ın Maungdaw şehri'nin güneyinde ki Shitarfor bölgesinde ki balıkçılar, güvenlik görevlisinin kendilerine davranışlarından ve onları fahiş para cezalarına mecbur bırakmasından şikayet ediyor. 

 

Ajans muhabirinin ifadesine göre; güvenlik görevlisi, bütün balıkçı teknelerine aylık 5000 kyat’a ulaşan para cezalarını uyguluyor, bunlara ek olarak bölgede 20 adet Arakanlı balıkçının teknesi kaldı ve bunlar tek gelir kaynaklarının durmaması için mecburen ceza ödüyorlar, geçimlerini sağlamak için başka bir kaynakları yok.

Arakan vilayetinde ki Sivil Toplum Kuruluşları, Myanmardaki Müslüman Rohingyalıları, vatandaşlık hakkından mahrum bırakan 1982 yılı vatandaşlık kanununu görüşmek üzere bir konferans gerçekleştirileceğini duyurdu. 

 
STK'lardan biri; bu konferansın, kanunun 《güçlü - zayıf 》yönlerine ilişkin toplumu bilinçlendirmeyi hedeflediğini ifade etti. Ayrıca kanunda varolan hukuki boşluklardan yararlanıp Arakanlı müslümaların vatandaşlığa girebileceği tehlikesi yönünde konferansın, mevcut hükümeti uyarmayı da amaçladığını ekledi.
 
Myanmar'da hükümet yetkilisi gelecek hafta otuz yıldan beri ilk kez etnik ve dine dayalı nüfus sayımının yapılacağını açıkladı.
 
Çalışma Göç ve Nüfus Bakanlığı Sekreteri Chiang Maya: "Hükümet 21 Temmuz'da bölgelere göre etnik ve dine dayalı nüfus sayımının bilgilerini açıklayacak." Dedi.
 
Buna ek olarak Chiang:
 
"Bilgilerin hazırlanması, Mart ayının sonunda yeni hükümete iktidarı teslim ettiği önceki hükümetin döneminde bitirilmişti. Nüfus sayımın bilgilerini açıklaması sorun çıkmasına karşı duyarlılık için geçen yıl Kasım ayında genel seçimlerden sonraya ertelenmişti." Dedi. 
 
Sözlerine şöyle devam etti: "Şuanda nüfus sayım bilgilerini açıklamaya hazırlanarak etnik zümrelerin temsilcileri ile bazı toplantılar gerçekleştiriyoruz."


Myanmar'ın ticari başkenti Yangon'da yüzlerce kişi hükümetin, batı Myanmar'da yaşayan azınlık müslümanların gönderilmesi hakkındaki yeni önerisini protesto etmek için yürüyüşe katıldı.

 
Geçtiğimiz ay hükümet Cenevre'de İnsan Hakları Meclisi huzurunda Myanmar'da bir milyona yakın müslümanın kullandığı "Rohigyalılar" veya "Bangladeşliler" kelimelerinin kullanımının zor ve anlamının tuhaf olmasından dolayı yerine "Arakan'daki müslüman azınlıklar" kelimesi kullanılması gerektiğini önerdi. Aralarında Irkı ve Dini Koruma Derneği'nden budist bir rahibin de bulunduğu 500 civarında kişi hükümetin "Bangladeşliler" kelimesini kullanmasını isteyerek Shwedagon mabedine başlatılan yürüyüşe katıldı.

Ajans muhabirine göre; Budistler Arakan'ın Rcidong kentinde Bangladeşli yöneticilere karşı protesto yürüyüşü düzenledi. Buna ek olarak bazı rahiplerin önderliğinde yaklaşık 1000 budist yürüyüşe katıldı.
 
Bununla beraber yasadışı yollarla ülkeye giren göçmenler olması nedeniyle yürüyüş boyunca Rohingyalıların ülkeden ihracını talep ettiler. Ek olarak Arakanlı müslümanların daha önceden Myanmar hükümetine sunduğu öneriye itiraz ettiklerini ifade ettiler.

Ajans muhabirinin ifade ettiğine göre; Myanmar polisi, Arakan'daki Mangido şehrinin güneyinde bulunan Godosara bölgesinde 3 Rohingyalı genci tutukladı.
 
Polis, içlerinden birini birkaç saat sonra yüklü miktarda para cezası karşılığında serbest bırakırken, diğer ikisini insan kaçakçılığı suçuna karışmak gibi uydurma ithamlarla soruşturma yapmaksızın ve hapis süresini belirlememeden Bosadong şehrindeki hapishaneye sevketti.

Kaynak:Islahhaber

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Dünya Haberleri