Cumali Önal'ın haberi;
Muhalif gruplar, gösterilere kaldıkları yerden devam edeceklerini, Mursi’nin kullandığı İttihadiye Sarayı’na yönelik ablukayı da sürdüreceklerini ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Mursi, tartışmalı kararnameyi iptal etmiş ancak yeni anayasa metninin oylanacağı referandumun, kararlaştırıldığı şekliyle 15 Aralık’ta yapılacağı açıklanmıştı.
Mursi, referandum tarihinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını, bu yöndeki kararın daha önce geçici yönetimi üstlenen Yüksek Askerî Konsey tarafından alındığını ifade ediyor. Muhalifler ise bu saatten sonra kararnamenin iptal edilmesinin bir anlam ifade etmediğini, kararnamenin asıl amacı olan referandum tarihinin askıya alınması gerektiğini belirtiyor.
Mursi’ye geniş yetkiler tanıyan ve aldığı kararları yargı denetimi dışında bırakan kararname kanlı gösterilere sebebiyet vermiş, ülke genelinde yapılan gösteriler ve yaşanan çatışmalarda en az 8 kişi hayatını kaybetmişti. Önceki gün Mursi’nin diyalog çağrısına Nur Partisi, Vasat Partisi ve El Ghad el Savra Partisi’nden başka hiçbir parti karşılık vermemişti. Bu arada muhalifler bir yandan da referandum konusunda nasıl bir politika belirleyecekleri konusunda görüşmeler gerçekleştiriyor. Referandumu boykot etmelerinin Mursi’nin işine yarayacağını belirten ağırlıklı grup, sandık başına giderek anayasayı demokratik yollarla engellemenin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Diğer bir grup ise referandumu boykot etmeleri ve gösterileri aralıksız sürdürmenin daha sonuç alıcı olduğunu öne sürüyor.
Zaman