Mevlevihane yeniden yapılacak

83 yıl önce yıktırılan Ankara’daki Mevlevihane, aynı bölgede yeniden inşa edilecek.

Ünal Livaneli'nin haberi:

Projenin onaylanmasının ardından inşaat çalışmalarına başlanılacağını söyleyen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “O günkü özellikleri dikkate alarak yeni Mevlevihane’yi yapmayı planlıyoruz.” diyor.

Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nin yanında bulunan Ankara’nın tek Mevlevihanesi, 1929’da yol açma ve park çalışmaları nedeniyle dönemin yöneticileri tarafından yıktırılmış. Altındağ Belediyesi, Mevlevihane’nin aynı bölgede yeniden inşa edilmesi için çalışma başlattı. Yıkılan Mevlevihane’nin çizimleri yaptırıldı ve Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunuldu. Kurulun projeyi onaylamasının ardından inşaat çalışmalarına başlanacak. Mevlevihane kültür ve sanat etkinlikleri merkezi olarak kullanılacak.

İstanbul Galata, Yenikapı, Üsküdar Mevlevihanelerinin yanı sıra Konya ve birçok şehirde Mevlevihane var. Geçmişte Ankara’da Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin karşısında da bir Mevlevihane bulunduğu ortaya çıktı. Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nin yanında olduğu belirlenen Mevlevihane’nin yapılış tarihi hakkında net bir bilgi yok. Ancak 1566 yılında yapılan camiden sonra inşa edildiği biliniyor. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nde 1640 yılında bu Mevlevihane’den söz ediyor. Küçük bir zaviye olan yapı, Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’ni U şeklinde çeviren ahşap binalardan oluşuyor. Mevlevi dergahının son şeyhi Mustafa Nuri Dede’nin ise 25 dervişi ile Mevlevi alayına katılıp cepheye gittiği anlatılıyor.

1929 yılına geldiğinde avludaki tekke yapıları ve askeri barakalar, yol açma çalışmaları kapsamında yıkılmış. Sadece iki türbe ve Mevlevi kabristanından küçük bir parça kalmış. Cenab-ı Ahmet Paşa Camii bahçesindeki mezarlıkta Mevlevi mezarları mevcudiyetini koruyor. Mezarlığın bir kısmı ve Mevlevihane, külliyenin hemen yanı başına yapılan Ulucanlar Parkı’nın altında kalmış.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altındağ’da çok önemli tarihi eserler bulunduğunu belirtiyor. Bu eserlerden bazılarının bakımsızlık veya yanlış uygulamalar nedeniyle yıkıldığını dile getiren Tiryaki, “Cami bahçesinde yer alan Ankara’daki tek Mevlevihane, ne yazık ki günümüze kadar korunamamış. Geçmiş yıllarda yol açma çalışması nedeni ile yıkılmış.” diyor. Altındağ Belediyesi olarak 2008’den beri tarihi koruma projeleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Tiryaki, “Bugüne kadar 400’e yakın yapıyı restore ettik. Bunların içinde camiler de var. Şimdi de yıkılan Mevlevihane’nin yerine bir yenisini o günkü özelliklerini dikkate alarak yapmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

CENAB-I AHMET PAŞA CAMİİ SEMAHANE OLARAK DA KULLANILMIŞ

Mimar Sinan’ın eserlerinden olan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Cenab-ı Ahmet Paşa adına yaptırılmış. Cenab-ı Ahmet Paşa’nın ölümünden 5 yıl sonra inşa edilen yapı, avlusunda Paşa’nın türbesini de barındırıyor. Türbelerin arkasında yer alan hazirede Mevlevilerin mezarları yer alıyor. Bu mezarlıkta Ankara Mevlevihanesi Postnişini (Mevlevihane Şeyhi) Mustafa Efendi’nin babası Şeyh Süleyman Efendi’nin mezarı da bulunuyor. Caminin semahane olarak kullanıldığı bilgisi de kaynaklarda geçiyor.

Zaman

Güncel Haberleri