LGS tercihleri yaparken dikkat

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) için Haziran ayının başında yapılan sınavların ardından 30 Haziran’da LGS sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlarını ve yüzdelik dilimlerini öğrenen öğrencileri şimdi de LGS tercih heyecanı beklemeye başladı. 

LGS tercihleri 5-16 Temmuz arasında alınacak. Yerleştirmelere ait sonuçlar ise bayramdan hemen sonra, yani 26 Temmuz 2021’de açıklanacak. Milyonlarca öğrenci iyi bir lise eğitimi alabilmek için doğru tercih yapmak istiyor. Peki LGS tercihi nasıl yapılır? Bu yıl kontenjanlar ne durumda? İşte bilmeniz gereken detaylar.

LGS TERCİHİ YAPARKEN BİLİNMESİ GEREKEN DETAYLAR

LGS tercihleri 5 Temmuz’da başlayacak. Milyonlarca öğrenci e-Okul sistemi üzerinden tercih yaparak iyi bir lise eğitimi verebilecek doğru okulu seçmeye çalışacak.

LGS tercihi yaparken bilinmesi gerekenler arasında ilk nokta, adayın puanının değil, yüzdelik diliminin daha önemli olduğudur. Puanlar her yıl için değişkenlik gösterir. Fakat okulların hangi yüzdelik dilimden öğrenci kabul ettiği daha önemlidir.

Türkiye genelinde bu yıl ortalamanın düşmesi ile birlikte yüzdelik dilimlerde de daha düşük puan ile giriş imkanı olacak. Böylece geçtiğimiz yıla göre bu yıl daha düşük puan ile daha iyi liselere girme imkanı bulunabilecek. Geçen yıl her bir yüzdelik dilime düşen öğrenci sayısı 14 bin 723 iken bu sayı bu yıl 10 bin 385 oldu. Bu da öğrencilerin okula yerleşme imkanını daha çok arttırıyor.

Bu yıl ortalamaların düşmesi ile LGS tercihi yapacaklar kılavuza bakarken geçtiğimiz yıl kendi puanlarından biraz daha yüksek puan ile öğrenci almış olan liselere tercih yapabilir. Elbette aradaki fark çok olmamalı. Ama kendi puanınızdan biraz daha yüksek liselere tercih yapabileceksiniz.

Tercih yaparken okulun internetteki yorumlarını, faaliyetlerini, okulun geçmişini, eğitim kadrosunu inceleyebilirler. Hangi liselerin daha iyi imkanlar sunduğunu, YKS’de daha başarılı olduğunu internet üzerinden günümüzde kolayca teyit edebilirler. Ayrıca ulaşım da burada etmenlerden biri olacaktır.

LGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?

Tüm tercih işlemleri öğrencinin kendisi veya velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr üzerinden yapılabilir durumda olacak. Adaylar e-Okul VBS üzerinden her zaman olduğu gibi öğrencinin okul numarası ve öğrenci T.C. kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra tercih ekranına erişebilecekler.

Her öğrencinin 10 tercih hakkı bulunacak. Öğrenci burada kendi yüzdelik diliminden yukarıda yerler yazmaya başlayarak, aşağı yerlerdeki liseleri tercih ederek tercihlerini tamamlayabilir. 10 tercihin tamamını doldurmak zorunlu değildir. Fakat öğrencinin yerleşimi açısından 10 tercihi doğru kullanmak gereklidir.

Tercih ekranında veliler 3 renk görecekler. Bunların anlamları;

LGS tercih ekranı yeşil renk anlamı: Öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu “Kayıt Alanı”nda yer alan okullar

LGS tercih ekranı mavi renk anlamı: Komşu ilçelerde (bölgelerdeki) okullar

LGS tercih ekranı kırmızı renk anlamı: Yakın olmayan okullar için veriliyor.

2021 LİSE KONTENJANLARI

5 Temmuz’dan itibaren başlayacak LGS tercihlerinde 2 bin 91 lise kayıt için hazır olacak. Bu okullar sınavla toplam 177 bin 500 öğrenci alacak. Okul türlerine göre kontenjanlar şu şekilde;

Anadolu Liseleri: 59 bin 216 öğrenci alacak.
Fen Liseleri: 37 bin 190 öğrenci alacak.
Sosyal Bilimler Liseleri: 10 bin 142 öğrenci alacak.
Anadolu İmam Hatip Liseleri: 36 bin 982 öğrenci alacak.
Teknik Anadolu Liseleri: 33 bin 970 öğrenci alacaklar.

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Eğitim Haberleri