Kıyamet böyle mi kopacak? İki süper kütleli kara delik çarpışmaya hazırlanıyor

Yarım milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galakside iki süper kütleli kara deliğin çarpışmaya hazırlandığı düşünülüyor. Eğer doğrulanırsa, bu olay insanlık tarihinde ilk kez gerçek zamanlı izlenecek

Gökbilimciler, yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki Markarian 501 galaksisinde iki süper kütleli kara deliğin çarpışma aşamasına geldiğini düşünüyor. Araştırmaya göre bu dev birleşme, kozmik ölçekte oldukça kısa sayılan bir sürede, yaklaşık bir yüzyıl içinde gerçekleşebilir.

Almanya’daki Max Planck Institute for Radio Astronomy öncülüğünde yürütülen çalışmada, galaksiden gelen sıra dışı ışık sinyalleri incelendi. Bulgular, tek bir kara delik yerine iki ayrı süper kütleli kara deliğin varlığına işaret ediyor.

Araştırma ekibi, radyo teleskoplarıyla 23 yıl boyunca galaksinin merkezindeki değişimleri izledi. Bu uzun vadeli gözlemler sırasında hareketlerin alışılmadık bir desen oluşturduğu görüldü.

Eğer bu bulgular doğrulanırsa, insanlık tarihinde ilk kez süper kütleli kara deliklerin birleşmesi gerçek zamanlı olarak gözlemlenebilecek. Bu tür olaylar genellikle milyarlarca yıl sürerken, bu sistemde çarpışmanın bir yüzyıldan kısa sürede gerçekleşebileceği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, bu süreci özellikle düşük frekanslı kütle çekim dalgalarını tespit edebilen sistemlerle izlemeyi planlıyor.

ntv

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Bilim - Teknoloji Haberleri