Kazakistan Dini İdaresi, son zamanlarda kısa süreli nikahlananların sayısındaki artış sebebiyle resmi nikahları olmayanların dini nikahlarının kıyılmayacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Televizyon Ve Radyo Kurumu binasında gençlerle bir araya gelen müftü Ercan Malgacioğlu evlenmeyi ciddiye almayan gençlere yönelik eleştirilerde bulunurken bundan sonra dini nikahın resmi nikah olmadan yapılamayacağını açıkladı.
Başmüftü, “Ülkedeki tüm camilere devlet evlenme idaresinin belgesi olmadan dini nikah kıyılamayacağı talimatını verdik” dedi. Malgacioğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Yabancı dini ideolojilere uyan bazı gençlerimiz nikah işlemini ciddiye almıyorlar. Onlara göre bu genç erkekler ve kızlar arasında bir oyundan ibarettir. Bunlardan bazıları bir kıza bir bakışla ona evlenmeyi kendilerine vacip olduğunu sanıyorlar ve kızın anne babası razı olmasa da dinen kardeş saydıkları birkaç kişinin katılımıyla nikah kıyıyorlar. Biraz zaman geçtikten sonra ise yeni evlenen adam üç talakla onu boşayarak başkasına veriyor. Bu şekilde masum kızlar birkaç kişiyle evlenmeye zorlanıyor.”
Müftü Ercan Malgacioğlu’na göre, bu duruma düşen çok genç kızlar ve kadınlar dini idareye şikayette bulunuyor:
"Nikahı ciddiye almayan bu insanlar dinimizi kendi nefislerinin arzularına uyduruyorlar. Bizim geleneksel mezhebimize uyan Müslümanlar böyle alçaltıcı bir hareketi asla yapamaz. İslam dininde nikahın kuralları vardır. Bir defa ebeveynlerin, damat ve gelinin rızası olmadan nikah kıyılamaz. Bu nedenle biz önce resmi nikahın, sonra dini nikahın kıyılmasından yanayız.”
Dünya Bülteni