Kazakistan, çok partili sistemle tanışıyor

Orta Asya'nın stratejik ülkesi Kazakistan'da yaklaşık 7 milyon seçmen, milletvekili seçimleri için yarın oy kullanacak.

Hüseyin Güngör'ün haberi;

Anketler, 20 yıldır tek partinin bulunduğu meclise iki partinin daha gireceğini gösteriyor. Böylelikle ülke ilk kez çok partili hayatla tanışacak. Ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olması beklenen seçimlerde 7 parti yarışıyor.
Orta Asya'nın en büyük ve en istikrarlı ülkesi Kazakistan yarın erken seçimler için sandık başına gidiyor. Meclisteki 108 sandalyenin yeni sahiplerinin belirleneceği seçimler ülke tarihi açısından büyük bir öneme sahip. Çünkü 20 yıl önce bağımsızlığını kazanan ülkede sandıktan ilk defa çok partili bir meclisin çıkması bekleniyor. Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kurduğu Nur Otan Partisi mecliste tek başına çalışıyordu.

Ülkede yeni bir dönemin başlangıcı olması beklenen seçimlerde 7 parti yarışıyor. Anketlere göre iktidardaki Nur Otan Partisi'nin dışında iki parti daha yüzde 7 barajını aşarak meclise girecek. İktidar partisinin yüzde 80 civarında oy alacağına işaret eden anketler, Demokrat AK Jol Partisi ile Kazakistan Komünist Halk Partisi'nin yüzde 7'şer oy alacağını gösteriyor. Barajın aşılamaması durumunda ise en çok oyu alan ikinci parti de mecliste temsil edilecek. Seçimleri çoğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan (BDT) olmak üzere bin 500 gözlemci izleyecek. Seçimlerin demokratik bir ortamda yapılacağı garantisini veren iktidar, sonuçlara herkesin saygı duyması gerektiğini istiyor. 16,5 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 8 milyon seçmen bulunuyor. Kazak yönetimi, erken seçimlerde yabancı ülkelerdeki vatandaşların da oy kullanabilmesi için 45 ülkede sandık kurdu.

Zaman'a konuşan Kazak siyaset bilimci Yermek Sahariyev, Kazakistan'ın ilk kez çok partili sistemle tanışacağı için bu seçimlerin öncekilerden farklı olacağını belirtiyor. Tek parti meclislerinin Sovyetler döneminden kalma bir gelenek olduğunu hatırlatan Sahariyev, "Sovyetler Birliği dağılalı 20 yıl oldu. Fakat Orta Asya ülke liderleri Sovyet sistemini kendileri uygulamaya devam etmekte. Gerçek manada bir hukuk ve demokrasi devleti istiyorsak, ülkelerin ilk olarak çok partili hayata geçmeleri gerekiyor." diye konuşuyor. Gazeteci ve yazar Yertay Aygalioğlu da demokrasi kültürünün yerleşmesi açısından bu seçimlerin büyük önem arz ettiğini vurguluyor. Kazakistan hem sahip olduğu zengin yer altı kaynakları hem de jeostratejik konumu itibarıyla Çin, Rusya ve ABD için rekabet alanı durumunda. Kazakistan son 10 yıldır her yıl yüzde 8 civarında büyüyen ekonomisi ile bölgenin parlayan yıldızı olarak niteleniyor.

Zaman

Dünya Haberleri