Daha önce evrenin trilyonlarca yıl içinde yavaş yavaş “ısı ölümü”ne sürükleneceği düşünülürken, yeni çalışma çok daha erken bir sonu işaret ediyor.
Donostia International Physics Center araştırmacılarına göre evren, Büyük Patlama’dan tam 33,3 milyar yıl sonra sona erebilir.
Evrenin şu anki yaşı 13,8 milyar yıl olarak kabul edildiğinde, bu senaryoya göre geriye yaklaşık 20 milyar yıl kalıyor.
“BÜYÜK ÇÖKÜŞ” SENARYOSU
Araştırmaya göre evrenin genişlemesi bir noktadan sonra tersine dönecek. “Büyük Çöküş” olarak adlandırılan bu süreçte galaksiler, yıldızlar ve gezegenler yeniden tek bir noktaya doğru çökecek.
Bu aşamada tüm madde sıkışarak yok olacak ve kara deliklerin oluşumu hızlanacak. Araştırmacılar, nihai aşamada evrenin dev kara deliklerle son bulabileceğini belirtiyor.
Milliyet