K.Irak’tan sonra Somali’de petrol arayacak

Londra Borsası’na kote tek Türk şirketi Genel Energy, Kuzey Irak’tan sonra Afrika’da petrol arayacak.

Somali’ye bağlı özerk bölge Somaliland’de  Kuzey Irak’ın yarısına eş yüzölçüme sahip bir petrol sahasının lisansını alan şirket, ilk bulgusu 1-1,5 yıl sürecek yatırıma başlıyor.

Türk işadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Sepil’in kurucu ortağı olduğu Genel Energy Plc şirketi, Somali içinde özerk bir bölge olan Somaliland’de petrol arayacak. Şirket, Somaliland’deki sahada ilk bulguları 1 ilâ 1,5 yıl sürecek arama ve geliştirme için yatırımlara başlayacağını açıkladı. Petrol bakımından dünyanın en zengin bölgesi Arap Yarımadası ile özdeş jeolojik mirasa sahip bölgede, petrol ve kömür varlıklarının bulunduğu tahmin ediliyor.

Yaptığı satın almalarla hızlı bir yıl geçiren Genel Energy Plc, en son yaptığı Bina Bawi ve Miran sahalarındaki satın almalarla Kuzey Irak’taki lider pozisyonunu güçlendirdi. Genel Energy Plc’nin açıklamasına göre şirketin Kuzey Irak’taki operasyonu kendini finanse eder durumda. Kasasında 1 milyar dolar nakit parası bulunan şirket bunu yeni fırsatlar ve yatırımlarda kullanacak. Bu nakiti Ortadoğu ve Afrika’da değerlendirmeyi planlayan Genel Energy Plc, Afrika’daki keşif lisansı fırsatlarını değerlendiriyor. Şirket, bu anlamda şimdiye kadar Malta, Fildişi Sahili ve son olarak da Somaliland’de keşif lisansları aldı.

2011 yılında 2 milyar dolar nakit pozisyonu ile Londra Borsası’na kote olan Genel Energy, 2012’de Kuzey Irak’ta 665 milyon dolarlık satın alma gerçekleştirdi. Şirket bu yıl ilk olarak ocak ayında K. Irak Chia Surkh petrol arama sahasındaki hissesini 94 milyon dolar karşılığında yüzde 20’den yüzde 80’e çıkardı. Mayıs ayında ise yine A&T petrol firmasından Kuzey Irak’taki Bina Bawi sahasında yüzde 23’lük hisse satın aldı. Şirket daha sonra ise Bina Bawi sahasının yüzde 21’ini daha 240 milyon dolara satın almak için ABD’li Hawler Energy ile anlaştı. Genel Energy son olarak Kuzey Irak’ta yüzde 25 hissesine sahip olduğu Miran petrol ve gaz sahasının yüzde 26 hissesini daha 156 milyon dolara satın aldı. Heritage şirketine 294 milyon dolar kredi açtı. Böylece Genel Energy bu yıl Kuzey Irak’ta 959 milyon dolarlık yatırım yaptı. Malta, Fildişi Sahili ve son olarak da Somaliland’i kapsayan Afrika açılımıyla Genel Energy Plc’nin bu yılki yatırım tutarı 1 milyar doları aştı.

Genel Energy’nin yatırımda öncelik verdiği bölgelerden Somaliland’deki petrol sahasının yüzölçümü Kuzey Irak’ın yarısı kadar. Şirket K. Irak’taki petrol tecrübesini burada değerlendirmek üzere arama ve geliştirme yatırımına başlayacak. Sahada ilk bulguların bir, bir buçuk yıl içinde elde edilmesi bekleniyor.

Afrika Boynuzu’nda Somali’nin kuzeyinde bulunan Somaliland, 1980’lerdeki iç savaşın ardından 1991 yılında Somaliland Cumhuriyeti adıyla bağımsızlığını ilan etti. Hiçbir ülkenin tanımadığı Somaliland’in egemen olduğu bölge, uluslararası toplum tarafından Somali’ye bağlı bir özerk bölge kabul ediliyor. Somaliland 2001 yılındaki anayasa referandumundan sonra üç genel seçim yaptı. 2010’daki başkanlık seçimlerini Ahmed Muhammed Silanyo kazandı. Somali topraklarının yüzde 21,5’ini kaplayan Somaliland’in toplam yüzölçümü 137 bin 600 kilometrekare. Batıda Cibuti, güneyde Etiyopya, doğuda Puntland ve kuzeyde Aden Körfezi ile çevrili. 3,5 milyon kişinin yaşadığı Somaliland’in resmi dilleri Somalice, Arapça ve İngilizce. Somaliland, Norveç başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin desteğini alıyor.

Zaman

Ekonomi Haberleri