Esirler Yüksek Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail hapishanelerinde yaklaşık 5 bin Filistinli esir, açlık grevinin de aralarında bulunduğu eylemlerine başladı" denildi.
Açıklamada, "İsrail, hastaları ölüme sürüklemeye, kadınlara, çocuklara ve yaşlılara yönelik sert ve vahşi tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Filistinli Esirler Günü münasebetiyle İsrail hapishanelerinin karanlık dehlizlerinde sessiz bir şekilde ölüme terkedilen şehitlerimizi yad ediyor, direniş sancağını taşıma uğruna yaşadıkları acıları hatırlıyoruz" ifadelerine yer verildi.
Uzun zamandır açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara ve verdikleri mücadeleye dikkat çekilen açıklamada, Mısır ve Türkiye'den Filistin makamlarıyla koordineli olarak tutuklular dosyasıyla yakından ilgilenmesi talep edildi.
Ramallah kentindeki Ulusal Güçler Yüksek Koordine Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamada ise İslam aleminden Filistinli tutuklulara destek gösterisi düzenlemesi yönünde çağrıda bulunuldu.
Nisan ayının 17'si, 1974 yılından beri Filistinli Esirler Günü olarak kabul ediliyor. Ramallah ve Gazze hükümetlerinin verilerine göre, halen 17 İsrail hapishanesinde 4 bin 660 Filistinli tutuklu bulunuyor.
AA