İnönünün emri peygamber buyruğu

Cemal Gürsel 27 Mayıs darbesinden sonra İsmet İnönü'ye "Emirleriniz bizim için bir peygamber buyruğudur" dedi

Risale Haber-Sabah yazarı Hasan Bülent Kahraman, Cemal Gürsel'in 27 Mayıs darbesinden sonra İsmet İnönü'ye "Emirleriniz bizim için bir peygamber buyruğudur" dediğini yazdı.

49 yıl önce gerçekleşen askeri darbe üstünde çok şey yazıldığını belirten Kahraman, "CHP'nin adeta doğal bir biçimde bu darbeye dahil olduğunu söylemek zorundayım" dedi.

"Türk siyasal modernleşmesi ordu-bürokrasi-aydınlar (öğrencilerin aklında daha kolay kalsın diye buna komik bir biçimde OBA Teorisi diyorum) tarafından ve gene benim Tarihsel Blok dediğim güç odağı tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu odak Türk siyasetinde siyasal merkezi teşkil eder. Öte yanda halk-siyaset- muhalefet üçlüsünden meydana gelmiş çevre yer alır" diyen Kahraman, darbe sonrası yaşanan bir diyalogu şöyle aktardı:

"27 Mayıs merkezin 1950'de çevreye kaptırdığı iktidarı geri almasıydı. O nedenle CHP hareketin içindeydi, doğal sahibiydi. Cemal Gürsel'in darbeden sonra İnönü'ye telefon edip "Emirleriniz bizim için bir peygamber buyruğudur" sözünü anımsamaya dahi gerek yoktur bu mekanizmanın nasıl işlediğini görmek için. "

Güncel Haberleri