IMF, ‘siber saldırı’ya uğradı, ‘aman kimse duymasın’ı seçti

Eski başkanının taciz skandalıyla sarsılan koltuğunun şokunu üzerinden atamayan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) geçen hafta hacker’ların siber saldırısına maruz kaldığı ortaya çıktı.

Siber saldırıyı içine atan IMF’nin durumu sessiz sedasız çözmeye çalıştığı anlaşıldı. Geçen çarşamba çalışanlarını siber saldırıyla ilgili bilgilendiren kurum, çalışanlara siber saldırıyla ilgili açıklama yapmamaları yönünde talimat da verdi.

Kapsamlı saldırı oldu
2011’in ilk çeğreğinden bu yana oldukça kapsamlı saldırılara maruz kaldıklarını açıklayan IMF yetkilileri konuyla ilgili detay vermekten kaçınırken ciddi ihlallerin söz konusu olduğunun altını çizdi. Dünya elektronik devi Sony ve Amerikan savunma sanayisinin en önemli şirketi Lockheed Martin’e yapılan saldırıların ardından global ekonominin en önemli kurumlarından IMF’nin de saldırılardan nasibini alması siber alemdeki aktivistlerin ne kadar organize çalıştıklarını gözler önüne seren bir örnek olarak kabul ediliyor. Birçok ülkenin hassas ekonomik verilerine sahip olan IMF’nin veri bankasına yapılan ihlaller ile ilgili New York Times’da yer alan haber tüm dünyanın dikkatini çekti. IMF yetkililerine ait e-postalardan, saldırıların oldukça detaylı ve uzun süreli bir eylem olduğu anlaşılıyor. Yayınlanan e-postalarda sistemin gizliliğinin ihlal edildiğinin ve şüpheli veri transferleri olasılığının altı çiziliyor.

Saldırılar ‘sofistike’
Hafta sonu yaptığı açıklamayla kurumun bu saldırılarla ilgili bazı soruşturmalar yürüttüğünü söyleyen IMF sözcüsü David Hawley, saldırılar sonucu ihlal edilen verilerin niteliğiyle ilgili açıklama yapmazken yanlızca bu saldırıların ‘geniş çaplı ve sofistike’ olduğunu söylemekle yetindi. Geçtiğimiz hafta Türkiye’de de Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın internet sitesini (tib.gov.tr) ve birkaç siteyi de Anonymous zorlamıştı.

Stanley Fischer de IMF başkanlığı için başvurdu

İSRAİL Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, seks skandalı ile boşalan IMF başkanlığı için başvuru da bulundu. Fischer, “IMF başkanlığına aday olmak için hayatta bir kez yakalanabilecek, planlanmamış ve eşsiz bir fırsat” dedi. 68 yaşındaki Fischer’in önünde, 65 yaş sınırı önemli engel. Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde’in yarışı açık ara önde götürmesi bekleniyor. Dünya Bankası ve Citigroup’ta önemli görevlerde bulunan Fischer, 1994-2001 arası IMF Başkan Yardımcılığı yapmıştı. Fischer, 2005’ten beri de İsrail Merkez Bankası Başkanı.

Hürriyet
 

Güncel Haberleri