Hükümet-Cemaat geriliminde Üstad ne yapardı?

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri bugün yaşananları yorumladı.

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri bugün yaşananları yorumlayarak, "Üstad hükümete destek olurdu. Maşallah derdi. Hatta yaşananlara bakıp hükümete karşı cinayet işleniyor derdi" diye konuştular
 
Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin talebelerinden Abdullah Yeğin, Mehmet Fırıncı ve Abdülkadir Badıllı hem Said Nursi'nin vefatının 54. yılı münasebetiyle Üstad'ı anlattılar hem de hükümet-cemaat geriliminde Üstad olsaydı ne yapardı? sorusunun cevabını Ülke Tv'de cevapladılar.
 
BAŞTAKİLERE İTAAT EDİN
Üstad'ın talebesi Abdullah Yeğin, "Peygamberimiz, 'Baştaki Habeşi bir köle dahi olsa ona itaat edin, ona yardımcı olun' diyor. Üstad da bize bunu böyle anlatırdı. Biz peygamberimizin bu sözünü nazara alsak birbirimizin aleyhine bulunmayız. Mümin müminin kardeşidir. Kardeş kardeşin aleyhinde de konuşmaz. Kusurunu da araştırmaz" diye konuştu. 
 
HÜKÜMETE KARŞI YAPILAN CİNAYETTİR
Abdülkadir Badıllı yaşanan bu olaya karşı Bediüzzaman'ın "cinayet" diyeceğini söyleyerek şunları ifade etti:
"Said Nursi 1950'ye kadar siyasete karışmadı. Demokrat Parti iktidara gelince ezan Arapçaya döndü. Kur'an okumayı devlet radyosuna koydular. İlkokullara din dersleri koydular. Bunlar olunca Üstad destekledi. Demokrat Parti'ye manevi olarak destek oldu. Şimdi daha çok şeyler oluyor. Bu iktidara destek vermemek, aleyhinde konuşmak bence cinayettir. Bizim başımızdakine Peygamber Efendimiz'in de dediği gibi itaat etmek farzdır. Başkalarının devirmesi cinayettir, itaatsizliktir ve isyandır. Üstad olsaydı hükümete destek verirdi."
 
MAŞALLAH BAREKALLAH DERDİ
 
Üstad'ın bir diğer öğrencisi Mehmet Fırıncı ise şunları söyledi:
"Üstad bu güzelliklere bu olanlara 'Maşalah, Barekallah' derdi. 1958'deki Nazilli olaylarını anlatmak istiyorum. Ankara'dan olay neşredilince Nazilli'de olaylar çıktı. Basanları, yazanları tutukladılar. Götürünce bir kişi arkadaşlar Emirdağ'ına gidelim de üstad hazretlerinden soralım ne olacak şimdi. Bana dediler sen git. Ben Emirdağ'ına sabah otobüs ile gitti o zaman imkan vardı. Öğlenden sonra saat 2 yada 2 buçuk civarında vardım. Otobüsten indim, baktım Zübeyir abiyide kelepçelemişler götürüyorlar. Sonra ben Selçuk amcamın dükkanına gittim, üstada haber verdiler. Üstad gelsin demiş bende gittim. Hazreti üstad heyecanlı bir vaziyette. Dedi: Hiç merak etmeyin halkçılar hükümetle bizim aramızı açmak istiyorlar. Şimdi gelseler bende ellerimi uzatacağım kelepçeye bende teslim olacağım itiraz etmiyeceğim onlara da fırsat vermiyeceğim. Tabir buydu. Çok önemli bir hatıra. Başta Adnan Menderes var. Halkçılar hükümetle bizim aramızı açmak istiyorlar. Beni de kelepçeleseler bu fırsatı onlara vermiyeceğim diyor. Demokrat Parti'yi desteklemeye devam ediyor. Siz bunu yaşadınız."
 
Fırıncı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Büyük bir yanlışlık öyle yapmak. Doğrusu şuanda dünyanın neresinde mazlum insanlar varsa bu hükümet onlara elini uzatmaya çalışıyor. Gözümüzle gördük. Oradaki durumları televizyonlardan seyredince o mazlumların yardımına gidilmesini seviniyoruz. Bu kadar imkanlar varken onlara ancak dua edilir ve yardımcı edilir. Buna aleyhte olmak çok büyük yanlışlık."
 
MÜSLÜMANLARIN BİRLEŞMESİ GEREK
Son olarak Müslümanların birleşmesi gerektiğini ifade eden Abdullah Yeğin, "Vefatından çok evvel bir konuşmasında Osmanlı devrinde İstanbul bütün islam aleminin merkeziydi. Hilafet vardı, padişah vardı. Bütün islam alemi onlara bağlı onlardan kuvvet alıyordu tavsiye alıyordu. Hep onlar anarşiye müsade etmiyorlardı. Amerika başkanı da 2 sene evvel geldi bizim mecliste konuşma yaptı. İslam alemindeki anarşinin gitmesinin tek çaresi var Türkiye'nin nezaretinde müslümanların birleşmesi gerek. Üstad demişti ki Ankara hükümeti bundan sonra aynı vazifeyi yapacak. Şimdi hükümet onu yapmak istiyor ama harici güçler müsade etmiyor" diye konuştu.
 
haber7

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Nur Talebeleri Haberleri