Gurbetçi dövizi SGK'nın başına 'dert' oldu

Türkiye'nin döviz sıkıntısı çektiği 1978 yılında, gurbetçi işçilerin dövizi gelsin diye çıkarılan yurtdışı borçlanma, sosyal güvenlik açıklarının önemli bir sebebi haline geldi.

Sosyal güvenlik açıklarının yaklaşık yüzde 10'u, yurtdışı borçlanma nedeniyle oluşuyor. Yıllar önce döviz gelsin diye ev kadınlarına bile borçlanıp emekli olma hakkı tanınmış. Ancak yurtdışı borçlanmanın sosyal güvenlik açıklarında önemli bir etken olması, bu konunun yeniden masaya yatırılmasına yol açtı.

Zaman'dan İsa Yazar'ın haberine göre Bakanlar Kurulu'nda iki hafta üst üste sosyal güvenlikle ilgili sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yurtdışı borçlanmanın getirdiği maliyeti anlattı.

Bu konuda alınması gereken tedbirler üzerinde duruldu. Sosyal güvenlik açıklarının önemli sebeplerinin birinin yurtdışı borçlanması olduğu anlatıldı. Yurtdışı borçlanma, uzun yıllardır uygulanmaya konma amacını yitirmesine rağmen hiçbir hükümet tarafından kaldırılmadı.
3201 sayılı kanuna göre yurtdışında çalışan Türk vatandaşları, yurtdışında sigortalı geçirilen süreleri yurtdışı borçlanma hakkını kullanarak borçlanabiliyorlar.

Ayrıca bu yolla yurtdışında ev kadını olarak geçirilen süreler de borçlanılabiliyor. SGK'nın hesaplamalarına göre yurtdışı borçlanma için ödenen toplu para, 3-5 yıl içerisinde emekli maaşı olarak geri alınıyor. Yetkililer, yurtdışı borçlanma yükünün giderek ağırlaşması sebebiyle bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade ediyor.

Zaman

Ekonomi Haberleri