Fındıkta yalancı bahar telaşı

Giresun çevresinde fındık ağaçlarında erken açan yapraklar zirai don endişesine yol açtı.

Giresun ve yöresinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle fındık ağaçlarında erken açan yapraklar, zirai don endişesine yol açtı.

Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde bir kaç gündür hava sıcaklıklarının 20 derecenin üzerinde seyrettiğini belirtti.

'Bahçeler tamamen uyanır'

Fındık bahçelerinde dalların yaprak açmaya başladığına işaret eden Yaman, "Şu anda bahçelerimiz yalancı bahara kandı ve yapraklar açmaya başladı. Meteorolojiden birkaç gün daha sıcaklıkların bu şekilde devam edeceği yönünde bilgiler edindik. Bu da bahçelerin tamamen uyanmasını sağlayacak" dedi.

Yaman, Giresun'da 2004 ve 2014 yıllarında yalancı bahar nedeniyle bahçelerin zirai dondan etkilendiğini ifade ederek, "Bahçelerin uyanması nedeniyle 2016 ürünü fındıkta zirai don tehlikesi ortaya çıktı. Bilindiği gibi bahçelerde zirai dona karşı alınabilecek tedbirler de kısıtlı oranda. Fazla yapılabilecek bir şey yok. Bugünlerde üreticilerimizi 2016 fındığının zirai dondan zarar görmesi sardı. Nisan ayı ortalarına kadar zirai donun bölgede görülebildiğinden yola çıkarsak 2 ay bizi korkulu günler bekliyor" diye konuştu.

Haber7 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Ekonomi Haberleri